Aktuálisan: Hozzátartozói csoportunk fut, az Érintett. Hétfőnként 16:30-18:00

érintett hozzátartozói csoport

Az Érintett egy hozzátartozói csoport, hiszen a függőség érinti a függők gyermekeit, szüleit, párjait, rokonait, barátait, munkatársait…
Többségük segíteni akar, már csak azért is, mert a szenvedélybetegek közvetlenül hatnak környezetükre – szóval maguknak is, az ő helyzetük is javul ez által. Hiszen nincsenek könnyű helyzetben.
De miként lehet úgy segíteni, hogy az el is jusson valami eredményig? Mi van a szemrehányás, számonkérés, fenyegetés, eltussolás és egyebek után? Milyen eszközök vannak még, mit tehetnek egyáltalán a hozzátartozók?
Leginkább egymástól tanulhatunk, együtt érthetjük meg a helyzeteinket.

—–

A szenvedélybetegek hozzátartozói közvetlen környezetükbe nehezen beszélnek problémáikról, a társadalom nehezen tolerálja e problémát. Míg „inni, férfias”, alkoholistának lenni szégyen. A drogbetegektől pedig félelemmel húzódnak el az ismerősök. Titkolják vagy tagadják a hozzátartozók, mind a problémát, mind a kezelést. Eközben teljesen magukra maradnak, és sokszor a családon belül sem beszélnek nehézségeikről.

A hozzátartozók legtöbbször elfojtják negatív érzelmeiket, a haragot, a bűntudatot. Szélsőségesen hánykolódnak a vád és önvád között, ezzel hátráltatva mind saját problémájuk feldolgozását, mind klienseink előrejutását. Tehetetlenségüket, reménytelenségüket, aggodalmaikat félnek megfogalmazni, így feldolgozni sem tudják. A csoportokon megfogalmazva, elemezve ezen érzelmek természetes megjelenését, segítjük őket ezek azonosításában, illetve asszertív kezelésében.

A szenvedélybetegek játszmái következtében a családtagok, hozzátartozók problémamegoldásai ugyanazon szabályokat követik, gyakran nem képesek változtatásra, hatékonyabb, konstruktívabb életvitel kialakítására. Játszmaelemzéssel, a megszokott cselekvéseikből, válaszaikból kiragadva őket, alternatív megoldásokat ismerhetnek fel, ami a családon belül is változást idézhet elő.

Várjuk csoportjainkba a drogproblémákkal küzdő személyek hozzátartozóit, családtagjait, barátait – mindenkit, aki ebben a szerepben, élethelyzetében aktualitását érzi, hogy segítséget kérjen.

A csoporton résztvevők:
• Ismeretekhez juthatnak a függőséggel és a

szerhasználattal kapcsolatban
• Lehetőséget és időt kapnak hozzátartozóik megértéséhez
• Segítséget kapnak konfliktusok és nehézségek megoldásában
• Megoszthatják egymással félelmeiket és örömeiket
• Tapasztalatot cserélhetnek

TÉMÁK: Szenvedélybetegség megjelenése a családban, életszakaszok, életkori sajátosságok, praktikus információk megosztása, önismeret, döntési helyzetek, családi kapcsolatok, helyes kommunikáció, konfliktuskezelés, ……….

Vezetett csoportjainkra kéthetente kerül sor a kora esti órákban. (Hétfő 16.30 – 18.30)

Ha szenvedélybeteg hozzátartozójaként problémái megoldásához a csoportunk érdekli – keressen minket!

Békéscsabán személyesen hétköznapokon 8 – 16 óra között a

Békéscsaba, Kazinczy u. 6/1. címen – a Tűzoltósággal szemben,

vagy a +36-70/415-6609 telefonszámon, illetve a mi-ertunk@mi-ertunk.hu e-mail címen.