Erőszakmentes párkapcsolat – A fiatalok közötti párkapcsolati erőszak megelőzése, a lelki egészség fejlesztése, bántalmazás és iskolai erőszak megelőzése jegyében, 5 x 2 óra.

A kamaszkor élményei rendkívüli jelentőséggel bírnak a személyiségfejlődés szempontjából, így az sem elhanyagolható, hogy a számukra oly fontos társas kapcsolatokban mit élnek meg. Sok esetben egy párkapcsolaton belül a fiatalok inkább csak a szélsőséges fizikai vagy szexuális támadásokat tekintik erőszaknak. Az erőszak egyéb formáit (pl. szexuális visszaélést, vagy a szóbeli és lelki erőszakot) az esetek nagy részében nem.

A foglalkozások célja, hogy a kölcsönös tiszteleten alapuló, jól működő, erőszakmentes kapcsolatok kialakítására bátorítsuk a fiatalokat. Fontosnak tarjuk, hogy információt kapjanak a párkapcsolati erőszak formáiról és következményeiről; megmutatni, miként lehet elkerülni az erőszakos kapcsolatokat, világossá tenni, milyen fontosak a segítő kortársak, és erősíteni a fiatalokat ebben a szerepükben. A párkapcsolati erőszak megelőzése céljából tartott foglalkozások eszközöket és megerősítést nyújt a résztvevők számára, mint potenciális érintetteknek, és mint potenciális bizalmasoknak, akihez egy erőszakos kapcsolatba került kortárs fordulhat.

Programunk a NANE Egyesület honlapján (http://www.nane.hu/kiadvanyok/kezikonyvek.html) megtalálható „Szívdobbanás” című kézikönyvre épül, mely kifejezetten a fiatalok közti párkapcsolati erőszak megelőzése céljából készült.

A gyakorlatok során a résztvevők megtanulhatják, miként birkózzanak meg pozitív és negatív érzelmeikkel, hiszen egy párkapcsolatban a szerelem és a vágy mellett időnként ijedtség, düh, csalódottnak vagy éppen sebezhetőség is megjelenhet. Az érzéseken túl szóba kerülnek a résztvevők szerelemmel, párkapcsolattal, és férfi–női szerepekkel kapcsolatos értékei, elképzelései és attitűdjei, továbbá hogy mi az, ami elfogadható egy kapcsolatban és mi az, ami már erőszaknak számít.