Kiemelt programunk a családok számára nyújtott, elsősorban pályázati támogatásból biztosított a helyi közösségi résztvevők együttműködésén alapuló, a családi rendszer megerősítését elősegítő – Családterápia / családkonzultáció

A családkonzultáció/családterápia célja, hogy az egy családban élő tagok egymással harmonikus kiegyensúlyozott életet éljenek. A felmerült kommunikációs és kapcsolati problémákat az együtt élő tagok aktív részvételével és rendszerszemléletben dolgozó hozzáértő szakemberek támogatásával kezelik.

Az egyesületünknél vezetett családkonzultáció/családterápia azon túl, hogy krízist kezelhet, vagy konfliktuskezelést és kommunikációt javít, gyakran egy vagy több családtagnál jelentkező különböző gyereknevelést támogat, csalódást, lelki traumákat, családi tragédiákat, párkapcsolatban jelentkező szexuális zavarokat, családi életciklus-váltással járó nehézségeket, transzgenerációs problémákat segít feldolgozni, lezárni.

Az „itt és most”-tal foglalkozunk, azt a múlt fényében vizsgálva, feltérképezzük a múltbeli konfliktusokat, azok forrását, a tagok egyéni családtörténetét, hogy a jelenlegi problémákat mélyebben tudják kezelni. Lehetőség van a pár/családtagok személyes történetének megismerése, ezáltal személyre szabottan tud dolgozni a szakember páros.

A családterápiás/konzultációs folyamat 4-6 alkalmas, alkalmanként 90 perces, rövid, fókuszált, jellegénél fogva elsősorban az együttműködés kialakítását célozza.

A program helye: MI-ÉRTÜNK Konzultációs Központ 5600 Békéscsaba, Kazinczy u. 6/1.

Igény szerint a delegáló iskola, vagy szervezet székhelyei (utazó szolgáltatás).

 

Családi konzultáció, családterápia … amikor feszültségek vibrálnak a családban:

„A család, amelyben felnövünk, mindannyiunk számára sorsot formáló, meghatározó. A stabil és biztonságot adó családi légkör egészségünk elsődleges erőforrása.

A családi harmónia, az érzelmi odafordulás, a melegség döntő tényezője a gyermek egészséges személyiségfejlődésének. A jól működő családi kapcsolatok segítik az egyént a kívülről hozott feszültségek levezetésében, a külvilággal vagy az egymással keletkezett problémáinak megoldásában.

A legalapvetőbb emberi igényként vágyunk megértésre, elfogadásra, szeretetre, bensőséges beszélgetésre.

Ám ezen vágyaink egy részét, időnként nem tudjuk a kapcsolatainkban kielégíteni, és e hiány a kudarcok halmozódásához, válsághoz vezethet.

Ekkor sokat segíthet a problémákról való közös beszélgetés egy kívülálló szakemberrel. A megoldás lehetséges lépéseinek keresése, az összekuszálódott kapcsolatok tisztázása, a konfliktuskezelő és problémamegoldó eszköztárunk gazdagítása, melyek egyik lehetséges eszköze a családkonzultáció, családterápia.

A változás közös útján pedig mindenki nyertesnek érezheti magát, ami mintát, bátorítást és erőt ad az újabb nehéz helyzetek leküzdéséhez.

Ha válságba kerül családi éltük, bizalommal fordulhatnak hozzám segítségért.”

(Írta: Galambosné Varjú Blanka családterapeuta, mentálhigiénés szakember)