Dizájner drogok

A mefedron kíméletesebb, mint az ecstasy?

A szerotonin szintet legalábbis kevésbé csökkenti le.

A dizájner drogok széleskörű terjedésére a legtöbb állam – a prohibicionista megközelítés szellemiségében – az új szerek mielőbbi tiltólistára való felvételével reagál, aminek következtében kockázatelemzésük túlnyomó része már illegális státuszukban történik meg.

Magyarországon 2011. január 1-én került tiltólistára a 2010-es év legelterjedtebb dizájner drogja, a mefedron, amely az újabb szerek tömeges megjelenését eredményezte. Anglia példájából azt láthatjuk – a brit kormány már 2010 áprilisában betiltotta a mefedront – hogy a mefedron nem tűnt el, hanem kialakult a feketepiaci forgalma, ahol a terjesztés kockázata miatt az ára a kétszeresére nőtt. A brit Független Drogügyi Tudományos Bizottság (ISCD) felméréséből kiderül a tiltás legkedvezőbb hatása, nevesül hogy a meginterjúvolt fogyasztók 58%-a a tiltás óta kevésbé fogyaszt mefedront. Nem kívánt hatás viszont, hogy a megkérdezettek 44%-a közel sem vált drogmentessé, hanem mefedron helyett kokaint és ecstasyt fogyaszt.

Bár már toxikológusok szájából is halhattuk azt a megállapítást korábban, hogy „majdhogynem visszasírjuk a régi, kiszámíthatóbb kábítószereket”, egy friss tanulmány elbizonytalaníthat azzal a képzettel kapcsolatosan, hogy minden új szer veszélyesebb a „hagyományos kábítószereknél”.

Neuropharmacology szakfolyóirat friss számában publikált tanulmány a mefedronnak és a 2012. január elsejétől itthon is tiltólistára kerülő metilonnak az agy nucleus accumbens nevű régiójára gyakorolt hatásait hasonlította össze az MDMA hasonló hatásaival (ecstasy). Az egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy a mefedron és a metilon is hasonlóan hat erre a területre, ám utóbbiak esetében kisebb mértékű szerotonin szint csökkenést mértek, mint amely az ecstasy használat következtében alakul ki, ami a feltételezések szerint a fogyasztás utáni napok depresszív hangulatáért felelős. A kutatást végző szakemberek azonban figyelmeztetnek, hogy ez nem jelenti azt, hogy a mefedron és a metilon az ecstasy biztonságosabb alternatívája lenne, hiszen további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy pontos képet kapjunk e szerek hosszú távú hatásairól és függőségi potenciáljukról. A DrugScope részéről Harry Shapiro a legnagyobb kockázatként a különböző pszichoaktív szerek keverését jelölte meg, kiemelve az alkohol szerepét.

KardosTamás
Drogriporter

https://drogriporter.hu/a-mefedron-kimeletesebb-mint-az-ecstasy/