A békéscsabai székhelyű MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület 2000-ben alakult, és 2008. január elsejétől működteti a MI-ÉRTÜNK Orosháza KontaktPontot, mely a felmerülő igények, a város ellátatlansága, valamint a törvényi előírás nyomán jött létre és a szenvedélybetegek úgynevezett alacsonyküszöbű-közösségi ellátását végzi. 

Az alacsonyküszöbű kifejezés arra utal, hogy nem támasztanak magas elvárásokat a hozzájuk segítségért fordulók felé. Az egyetlen feltétel az önkéntesség. A szolgáltatás ingyenes, azaz egészségbiztosítás ill. TAJ-kártya nélkül is igénybe vehető, valamint anonimitást biztosítanak (elég egy kereszt- vagy egy becenév is) és nem kötnek írásbeli terápiás szerződést sem. A szermentesség nem előírás, de természetesen egy végső, hosszabb távú cél lehet.

– Fontos feladatunk az ártalomcsökkentés, a droghasználattal járó esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatok csökkentése, mely a szenvedélybetegek és környezetük, tágabb értelemben pedig mindannyiunk –egész társadalmunk- érdekeit szolgálja – tájékoztatta lapunkat Kálmán László, az alapítvány munkatársa.

Kiemelt célcsoportunknak tartják az Orosházán élő, tanuló, szórakozóhelyekre látogató fiatalokat, veszélyeztetetteket, veszélyes szerhasználatot folytató populációt (intravénás szerhasználók, szipusok, halmozottan hátrányos helyzetűek, gyermekkorú szerhasználók, prostituáltak).

Tapasztalatuk szerint a köztudatban a drogokat és az alkoholt gyakran szétválasztják, az egyesület azonban nem tesz különbséget, az alkoholprobléma szélesebb körben elterjedt napjainkban, ezért legalább akkora figyelmet igényel, mint a kábítószerek. Felvállalják továbbá az egyéb viselkedéses addikciók (pl. játékszenvedély) és legális drogok (pl. gyógyszer, dohányzás) okozta problémák kezelését is.

Forrás: Beol.hu