A cigarettára testileg, a marihuánára lelkileg szoknak rá

A droghasználók, a különböző viselkedési függőségekben szenvedők, az alkoholbetegek és hozzátartozóik is segítséget kaphatnak majd egy új békéscsabai intézményben.
A Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület most alakítja ki Békéscsabán a megyében egyedülálló, szenvedélybetegeknek szóló nappali intézményét. Az országban több ilyen központ működik, ahol a droghasználók, a különböző viselkedési függőségekben szenvedők, alkoholbetegek és hozzátartozóik is segítséget kaphatnak. Persze ehhez szükséges, hogy igényeljék is a támaszt.

— Senkire nem erőltetjük rá a segítségünket. Az utcán, lakókörnyezetünkben gyakran találkozunk drogosokkal. Ha azt mondják, nekik jó így, csak ártalomcsökkentő szolgáltatásunkat nyújthatjuk. Például steril injekciós tűket adunk, hogy legalább ne fertőzzék meg magukat és egymást — mondta Körömi János addiktológiai konzultáns, az egyesület munkatársa. Hozzátette, a droghasználókra nem feltétlenül megfelelő szó a kábítószeres. Van, aki kábítószert használ, ami kábulatot okoz, más élénkítő-serkentőszert, például diszkódrogokat, vagy hallucinációt előidéző marihuánát, LSD-t juttat a szervezetébe. Ráadásul nem minden szerről ugyanolyan gyötrelmes leszokni.

— A nikotin fizikai elvonási tünetei kellemetlenek. A marihuánánál ellenben nem alakul ki fizikai függés, viszont nagyon erős lehet a szer utáni sóvárgás. Az persze, hogy a testünk nem szokik hozzá a szerhez, nem feloldozás, ettől még nem ajánlatos „füvezni”. A lelki károsodás legalább olyan komoly következményekkel jár, mint a testi — hangsúlyozta a szakember.

Az alkohol, az ópiátok, a gyógyszerfüggőség persze sokkal rosszabb, itt már orvosi segítség is kell. Százból egy embernek ha sikerül szakszerű segítség nélkül abbahagynia a rendszeres alkoholfogyasztást vagy a drogozást. A kábítószereseknek, az alkoholistáknak különösen kegyetlen, míg a szer kiürül a szervezetükből. A fizikai elvonási tünetek az anyag fajtájától függően váltakoznak. Hányás, hasmenés, izzadás, különböző testi fájdalmak jelentkezhetnek. Úgy érezhetik, ég a csontjuk, nem lehet hozzáérni a bőrükhöz, annyira fáj. Pokoli kínokat állnak ki. Ehhez szorongás és halálfélelem is társulhat. S a lelki gyötrődés csak ezután következik, hiszen sóvárognak az anyag után. Az alkoholisták elvonási tünetei és az abból kialakuló „alkoholos delírium” akár halálhoz is vezethet.

Egyedül már nem megy

Körömi Jánosnak több olyan páciense van, aki nemrég jól szituált férfi volt, biztos családi háttérrel, most pedig romokban hever. Segítség nélkül nem megy. Ezért jött létre a Mi-értünk egyesület, amely orvosi, pszichológiai, jogi, szociális segítségnyújtással támogatja a bajba jutottakat. Az egyesületet hamarosan Békéscsabán, a Kazinczy utca 6/1. szám alatt lehet megtalálni.

Harminc százalék nő

Nemcsak a drog, az alkohol is mindent tönkretehet. A férfiaknál kevésbé jellemző, hogy zugivók. A nők a társadalmi megítélés, neveltetésük miatt is szégyellik az alkoholfogyasztást. Riasztó adat, hogy tíz éve Magyarországon az alkoholisták tíz százaléka volt nő, ma pedig már harminc százalék felé közelít ez az arány. Mindez úgy, hogy nem csökkent a férfi betegek száma sem.