Pénteken anonim kortárs segítők érkeznek a Beol.hu szerkesztőségébe, hogy délután egy és három óra között válaszoljanak olvasóink kérdéseire.

Vendégeink a következő témákkal kapcsolatban várják a fiatalok kérdéseit, gondolatait ezen az oldalon: párkapcsolatok, családi helyzet, iskolai konfliktusok, kábítószer-fogyasztás, identitás, avagy „Ki vagyok én?”

Mindez az őszinteség és a bizalom jegyében történik, így a kérdezők anonimitását ez esetben minden körülmények között megőrizzük!

A kortárs segítő mentorképzés a Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezésében 2001 óta folyamatos. A résztvevők közül sokaknak nyújtott segítséget a program a pályaorientációban, személyiségfejlődésben.  A képzések és a kortárs segítő tevékenység során a fiatalok olyan feladatokat végeznek, melyek segítik a diákokat – a kortárs segítőket és az általuk segítetteket egyaránt –, hogy kibontakoztathassák a bennük rejlő képességeket és teljes emberekké válhassanak.

A drogok irányítják az életedet? A Te életed. A Te közösséged. Ne engedj teret a kábítószernek!” – ez a mottója annak a rendezvénysorozatnak, mely a kábítószer-ellenes világnaphoz kapcsolódik Békéscsabán.

Az ENSZ döntése alapján 1987 óta Kábítószer-ellenes Világnapként tartjuk számon június 26. napját. A világnap kapcsán hazánkban június 22-27. között nyolcadik éve kábítószerügyekért felelős szaktárca csaknem egy héten keresztül a fővárosban és az ország különböző településein – civil és állami együttműködéssel – kábítószer-ellenes rendezvényeket, konferenciákat, családi programokat kezdeményez.

A Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum – melynek tagja Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata is – a kezdeményezéshez kapcsolódóan több helyszínen tervez programokat 2009. június 26-án, pénteken. A célcsoportok elérésében lényeges, hogy az ellátás, a programok mindig a szükségleteikhez, céljaikhoz alkalmazkodjanak, ezért a Békéscsabai KEF ott valósítja meg a programokat, ahol a célcsoportjaik vannak. Ennek érdekében 2009. évben Békéscsabán több helyszínen, informális közösségi tereken valósulnak meg a programok (média, internet, utca, játszótér, szórakozóhelyek, party).

Lesz játékos vetélkedő a Csaba rádióban a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából kábítószerrel, alkohollal kapcsolatos zenék, rövid interjúk kíséretében, valamint a bevezetőben már jelzett online interjú is része a pénteki napnak.

Ezen túl megerősített „bulisegély” programok a hétvégén a MI-ÉRTÜNK Egyesület közreműködésével a megyeszékhelyen, szombaton a Bartók pincében, vasárnap a Babylonban.  S hogy mi a bulisegély? A Bulisegély szolgálat (party service) célja: a szerhasználat járulékos ártalmainak csökkentése. Biztonságosabb droghasználat (safer drug use), biztonságosabb szex (safer sex), biztonságosabb táncolás (safer dancing), személyesen, illetve szóróanyagok útján végzett felvilágosítás, programjainkon óvszert, vitamint, ásványvizet biztosítanak.