Békéscsaba – A harmadfokú hőségriadót 2007. július 16-án rendelte el az Országos Tisztiorvosi szolgálat, ezzel egyidőben Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere több, a kánikula enyhítését célzó intézkedést rendelt el.

A Helyi Védelmi Bizottság elnökeként naponta értekezett a szakemberekkel, erről jelentést készítettek, melyet továbbítottak a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak.

A polgármester többek közt a tömegközlekedés útvonalain, illetve a hídfelújítást érintő szakaszokon naponta két alkalommal hűtő és pormentesítő locsolást rendelt el. Felhívta a lakosság figyelmét a kánikula egészséget érintő káros hatásaira, illetve azok elkerülésére.

Napi kapcsolatban állt a víz- és az áramszolgáltató szakembereivel, folyamatosan tájékozódott az időjárás alakulásáról. A városi kórház és a mentőszolgálat felkészültségéről biztosította a polgármestert.

2007. július 24-én megszűnt a harmadfokú hőségriadó.

Összegzésként elmondható, hogy a legnagyobb pozitívum az önkéntesek bevonásával megvalósult vízosztás volt. Nagyszerű összefogás és gördülékeny együttműködés jellemezte Vantara Gyula polgármester kezdeményezését, melyet a hőség enyhítésére rendelt el. A visszajelzések alapján igazán nagy segítségként élték meg a megyeszékhelyen autózók és közlekedők az árnyékban mért közel negyven fokban kiosztott ásványvizet.
Az önkéntesek, a részükre megtartott balesetvédelmi oktatás után elfoglalták a számukra kijelölt csomópontokat, ahol 11 és 17 óra között, a hőségriadó 6 napja alatt 49. 762 darab fél literes ásványvizet adtak át a közlekedőknek.
Az önkéntes fiatalok minden nap épségben fejezték be missziójukat, mely megnyugvást hozott mindenki számára.

A polgármesteri hivatal ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik hozzájárultak, segítették a vízosztó akció sikerességét. Városunkban az önkormányzat által először megszervezett megmozdulást nagyban elősegítette a helyi vállalkozók, magányszemélyek és civil szervezetek adományai, felajánlásai. Az elmúlt egy hét bebizonyította, hogy képesek vagyunk összefogni, ha szükségét látjuk, és nemes célt szolgálunk vele.

A vízosztási akcióra a békéscsabai önkormányzat több mint 1 millió forintot különített el.

Az önkormányzat külön köszönetét fejezi ki az akció koordinálásáért és a rugalmasságért a Bora-Patrik Kft munkatársainak, és a Polgári Védelmi Kirendeltség nélkülözhetetlen, áldozatos munkájáért. A Békéscsabai Hűtőipari Rt. az ásványvizek hűtését segítette elő, a jégtáblák mindennapos felajánlásával.
A lakosság tájékoztatásában a Beol.hu, a Békés Megyei Hírlap, a Csaba Rádió, a Csaba TV, a Hír6.hu és a Juventus Rádió segítette az önkormányzatot.

Támogatóink voltak, felajánlásukkal segítették az akció sikerességét: Békés Megyei Vízművek Rt., Bólem Építőipari Kft, Caementarius Építő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.,
Csaba Center Invest Kft., Csaba-Ép Kft., Decor-Sector Bt., Élésker Kft., FIDESZ Békéscsabai Szervezete, Frankó Attila, Kőkorszak Burkolódiszkont, Magyar Király Söröző, MSZP Békéscsabai Szervezete, Magyar Vöröskereszt,, Mc Donalds Békéscsaba, Mesterház,
Peugeot Gallion Kft., Speedburger, STRABAG Építő Rt., Tesco Global Békéscsabai Áruháza.
Az önkéntes munkát felajánlók: Magyar Vöröskereszt Békéscsabai Szervezete, Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, Keresztény fiatalok, Fiatal Baloldal Békéscsabai Szervezete, Fidesz Békéscsabai Helyi Szervezete, Fidelitas Békéscsabai Szervezete, Peugeot-Gallion Kft, Vrbovszki Viktor, Hirka Tamás és Hricsovinyi Tamás önkormányzati képviselők.

Vantara Gyula polgármester Békéscsaba valamennyi polgára nevében köszöni a felajánlásokat, az önkéntesek tevékenységét, és mindazoknak köszönetet mond, akik munkájukkal hozzájárultak az akció sikerességéhez.

Forrás: MCO Net