Munka világa

Pályaelhagyás, pályaváltás

A napjainkban gyorsan változó világ a munkavállalóktól a korábbinál nagyobb rugalmasságot követel. A pályaváltás ma már sok esetben nem kényszer, inkább a munkavállaló saját jól felfogott érdeke.

A munka világában manapság könnyen elképzelhető, hogy szükségünk lesz pályamódosításra. Az sem kizárt, hogy életpályánk során többször váltanunk kell.

http://eletpalya.munka.hu/munka-vilaga

Felnőttképzés http://eduline.hu/felnottkepzes

Hasznos cikkek

  • Mérnökök, adminisztrátorok, orvosok, tanácsadók, informatikusok álláshelyeinek betöltése miatt fő a leginkább a fejük a munkaadóknak – derül ki egy friss kutatásból.

http://eduline.hu/palyakezdes/20190117_ezekbol_a_szakemberekbol_van_a_legnagyobb_hiany

  • A magyar iparban óriási igény van technikusokra, mert nemcsak magas szakmai tudást képviselnek, hanem szerepet vállalnak a középszintű irányításban is – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szakképzésért felelős alelnöke az MTI-nek.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190318_Atalakitjak_a_szakkepzest_az_iparkamara_szerint_rengeteg_technikusra_van_szukseg

  • Osztrák mintára, az iparkamarák és a vállalatok kezdeményezésére fejleszti tovább a kormány a szakképzést Magyarországon; a Szakképzés 4.0 stratégia szerint a szakgimnáziumokat majd ötéves technikumok váltják fel, a szakképző iskolában minden diák ösztöndíjat kap, a duális képzésben pedig munkajövedelmet kaphatnak a fiatalok – ismertette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a szakmai szervezetekkel együttműködésben készült stratégia fontosabb elemeit ismertető sajtótájékoztatón Budapesten.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190314_szakkepzes_atalakitasa_egyetemi_felveteli

  • Ezekkel a szakmákkal azonnal munkába állhattok: újabb lista a hiányszakmákról

http://eduline.hu/felnottkepzes/20190228_hianyszakmak

A 2018/2019-es tanévre vonatkozó listát a Magyar Közlönyben találjátok meg, az 5. oldaltól (ez a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosító szakképesítések a 2019/2020. tanévben című 5. melléklet).

Ez a lista jó infó azoknak, akik szakgimnáziumban vagy szakközépiskolában tanulnának tovább (azok ugyanis, akik a listán szereplő szakmák közül választanak, ösztöndíjat kaphatnak), de az OKJ-s képzéseket kereső felnőtteknek is segíthet, ezekkel a végzettségekkel ugyanis rövid idő alatt munkát találhatnak.

A budapesti lista: ács, ápoló, asztalos, autószerelő, autóbuszvezető, bádogos, burkoló, cukrász, elektronikai műszerész, festő, fodrász, gépgyártástechnológiai technikus, gyakorló ápoló, gyógyszerkészítmény-gyártó, hegesztő, húsiparitermék-gyártó, ipari gépész, karosszérialakatos, kőműves, mezőgazdasági gépész, lovász, műszaki informatikus, pék-cukrász, szakács, villanyszerelő. Ha a teljes listára kíváncsiak vagytok, akkor itt megnézhetitek 

Az OKJ-s rendszer

Szívesen tanulnátok szakmát, de nem tudjátok, pontosan hogyan is működik az OKJ-s rendszer? Most összegyűjtöttünk minden fontos kérdést, amire érdemes tudni a választ, mielőtt belekezdenétek. http://eduline.hu/felnottkepzes/20190125_OKJs_kepzesekrol_minden

Hasznos videók

Hasznos videókat is találtunk a témában – szerintünk ezek igazán jók lehetnek. A profession weboldal ajánlja az összes TED előadás közül ezt a négyet.

A TED Talk egy olyan nemzetközi kezdeményezés, melyben elismert szakértők foglalják össze negyedórában azokat a tanácsokat, amelyek kutatási területükhöz kapcsolódnak. A beszédek szűk közönség előtt zajlanak, majd a felvétel felkerül az internetre.

A több ezer videóból kiválogattuk azt a 4-et, amelyeket feltétlenül érdemes meghallgatni, ha karrierünkben vízválasztó előtt állunk, illetve ha ösztönzésre, lendületre van szükségünk.

https://www.profession.hu/cikk/karrier-4-video-ami-utan-tudjuk-majd-merre-tovabb

A TED mintájára van egy TEDXYouth vagyis a fiataloknak szóló platform.

http://tedxyouthatbudapest.com/tedx-videok