Kérdőívek/Tesztek

A magyar felsőoktatási felvételi hivatalos oldalán, a felvi.hu-n regisztrációt követően lehetőség nyílik többféle pályaorientációs önismereti kérdőív kitöltésére, melyek a személyes preferenciákon és érdeklődésen túl az egyén képességeit is feltérképezik. Aki személyesen szeretne szakemberrel beszélgetni egy fontos döntés előtt, annak a Felvi ingyenes pályaorientációs és életpálya-tervezési tanácsadást nyújt.

Nemzeti Munkaügyi Hivatal oldala, a Nemzeti Pályaorientációs Portál igazi kincsesdoboz a döntés előtt állóknak. Az oldalon általános iskolások, középiskolások, pályakezdők és pályamódosítást fontolgató felnőttek is számos tematikus tesztet tudnak kitölteni. A weboldalt böngészők tantárgyi érdeklődés, tanulási erőforrás, mobilitás, munkamód szempontjából tesztelhetik magukat, a kérdőív kitöltése után pedig rövid értékelést kapnak. A tesztek mellett az oldal hasznos ismereteket kínál középiskola, első szakma vagy éppen felnőttkori tanulás témájában, illetve a szakmacsoportok és a szakmák bemutatása menüpontban interaktív tartalom várja a látogatókat. Az adott szakmához tartozó képzések is felderíthetőek, pontos pályaleírásokat lehet olvasgatni, így közelebb kerülhetünk a szakmák mindennapjaihoz. Emellett az oldalon a munkaerőpiacra lépő fiatalok hasznos tippeket kaphatnak az állásinterjúra, önéletrajzra, helyes időbeosztásra vonatkozóan.

A tesztekre általában igaz, hogy nem érdemes készpénznek venni az eredményeket, ugyanakkor a tesztek nagyon is hasznosak (és szórakoztatóak) lehetnek egy-egy gondolat megerősítésében/elvetésében.

Két angol nyelvű teszt. Ezzel kideríthető, hogy milyen munkahelyi értékeket (például a függetlenséget, a stabilitást, vagy a hatalmat) mennyire tartja valaki fontosnak.

Ez pedig arról tájékoztathat, milyen hivatás illene legjobban valaki személyiségéhez érdeklődéséhez.