Hasznos cikkek

  • Mérnökök, adminisztrátorok, orvosok, tanácsadók, informatikusok álláshelyeinek betöltése miatt fő a leginkább a fejük a munkaadóknak – derül ki egy friss kutatásból.

http://eduline.hu/palyakezdes/20190117_ezekbol_a_szakemberekbol_van_a_legnagyobb_hiany

  • A magyar iparban óriási igény van technikusokra, mert nemcsak magas szakmai tudást képviselnek, hanem szerepet vállalnak a középszintű irányításban is – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szakképzésért felelős alelnöke az MTI-nek.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190318_Atalakitjak_a_szakkepzest_az_iparkamara_szerint_rengeteg_technikusra_van_szukseg

  • Osztrák mintára, az iparkamarák és a vállalatok kezdeményezésére fejleszti tovább a kormány a szakképzést Magyarországon; a Szakképzés 4.0 stratégia szerint a szakgimnáziumokat majd ötéves technikumok váltják fel, a szakképző iskolában minden diák ösztöndíjat kap, a duális képzésben pedig munkajövedelmet kaphatnak a fiatalok – ismertette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a szakmai szervezetekkel együttműködésben készült stratégia fontosabb elemeit ismertető sajtótájékoztatón Budapesten.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190314_szakkepzes_atalakitasa_egyetemi_felveteli

  • Ezekkel a szakmákkal azonnal munkába állhattok: újabb lista a hiányszakmákról

http://eduline.hu/felnottkepzes/20190228_hianyszakmak

A 2018/2019-es tanévre vonatkozó listát a Magyar Közlönyben találjátok meg, az 5. oldaltól (ez a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosító szakképesítések a 2019/2020. tanévben című 5. melléklet).

Ez a lista jó infó azoknak, akik szakgimnáziumban vagy szakközépiskolában tanulnának tovább (azok ugyanis, akik a listán szereplő szakmák közül választanak, ösztöndíjat kaphatnak), de az OKJ-s képzéseket kereső felnőtteknek is segíthet, ezekkel a végzettségekkel ugyanis rövid idő alatt munkát találhatnak.

A budapesti lista: ács, ápoló, asztalos, autószerelő, autóbuszvezető, bádogos, burkoló, cukrász, elektronikai műszerész, festő, fodrász, gépgyártástechnológiai technikus, gyakorló ápoló, gyógyszerkészítmény-gyártó, hegesztő, húsiparitermék-gyártó, ipari gépész, karosszérialakatos, kőműves, mezőgazdasági gépész, lovász, műszaki informatikus, pék-cukrász, szakács, villanyszerelő. Ha a teljes listára kíváncsiak vagytok, akkor itt megnézhetitek 

Az OKJ-s rendszer

Szívesen tanulnátok szakmát, de nem tudjátok, pontosan hogyan is működik az OKJ-s rendszer? Most összegyűjtöttünk minden fontos kérdést, amire érdemes tudni a választ, mielőtt belekezdenétek. http://eduline.hu/felnottkepzes/20190125_OKJs_kepzesekrol_minden