Számítógép függő a gyermekem

Hogyan kereshetek megoldást, mint szülő?

Számítógép függő a gyermekem

 

 

 

 

 

 

 

A számítógépes játék függés több, annál, hogy a gyermekem szeret játszani. A kötődés nagyon erős.

A számítógépről való letiltással szabályos elvonási tünetek jönnek létre (nyugtalanság, szorongás, dühroham). A megoldás a gyermek problémáinak felderítésén és megértésén át vezet. Ehhez hasznos segítség lehet például az EFT.

A számítógép függés egy segélykiáltás, mindig ott lép fel, ahol a gyermek valamilyen érzelmi szempontból elhagyatottnak érzi magát.

Úgy véli, hogy nem kap meg valamit és ezt a hiányt akarja pótolni. Az esetek nagy százalékában a gyermekek nincsenek tisztában a cselekedeteik és a lelki dolgaik összefüggésével. A szülő egyszer csak azt tapasztalja, hogy a gyermeke nem tud már létezni a számítógépes játékok világa nélkül.

 

A számítógépes játékfüggés tünetei

Függőség fogalma WHO (Világegészségügyi Szervezet) szerint: Azok a magatartásmódok, melyek bizonyos anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba, és e szerektől függőség alakul ki. A személyiség nem tud lemondani róla még akkor sem, ha ezek testi, lelki és szociális ártalmait érzi vagy a környezete tiltja.

A függőség azonban nem csak anyagokkal szemben alakulhat ki. Létezik munka, társ, TV, számítógép, chat, vásárlás függőség is.

A WHO megfogalmazása mégis figyelemreméltó: a személyiség nem tud lemondani róla, még akkor sem, ha ártalmait érzi vagy a környezete tiltja.

Mit tapasztal a szülő, ha számítógép függő a gyermeke?

Valahogy úgy indul az egész, hogy a gyermek látva, beszélgetve másokkal kipróbálja a számítógépes játékokat. Amikor a környezete nem eléggé inger dús számára (nincsenek programok, szülők elfoglaltak, problémák vannak körülötte, akkor elkezd játszani.

Számítógép függő a gyermekem

 

 

 

 

Majd:

Gyermeke egyre több időt tölt a gép előtt.

Kezdi elhanyagolni a hobbijait, melyeket régen szeretett.

Csak arról tud beszélgetni, hogy mit csinált, hol tart éppen a játékban.

A baráti kapcsolatai is egyre inkább áthelyeződnek a virtuális világba, vagy az „igazi barátságot” az együttjátszás élménye adja.

A tanulmányi eredménye fokozatosan romlik, egyre kevesebbet tanul.

A realitásérzéke változik, egyre erősebb „sikerforrás” a számítógépes játékok során elért eredmény.

Ha letiltásra kerül sor akkor az veszekedések, dührohamok, rongálások árán sikerül.

Számítógép függő a gyermekem

 

 

 

 

 

 

 

Mit tapasztal a gyermek?

Elképzelni sem tudja az életét számítógép nélkül.

Lehangolt, szorongó, ha nem játszhat.

Gyakran fáradt, álmos.

Időérzéke leromlik.

Megfeledkezik biológiai szükségleteiről (evés, ivás, pihenés) a játék közben.

Nem érdekli más, csak a játék.

Nem is érzi, hogy amit csinál probléma lenne, ez az ő világa hagyják őt békén!

 

Valóban függő a gyermekem?

Az alábbi linkre kattintva egy teszt segítségével meggyőződhet arról, hogy számítógépfüggéstől való aggodalmai valóban olyan súlyosak, mint azt jelenleg gondolja.

Internetfüggőség teszt »

 

Mit mondanak a kutatások?

A függőség fogalmát már jó ideje nem csupán a kábítószerekkel kapcsolatban használják: viselkedési formák is okozhatnak függőséget, ezek abbahagyása pedig súlyos megvonási tünetekkel járhat. Olyannyira, hogy állatkísérletek is bizonyítják, bármi is a függőség oka, ugyanaz a marker vegyület jelenik meg az agy jutalomközpontjában.

Az agyunk ugyanúgy reagál a kémiai szerekre való függőségre, mint a viselkedési formák miatt kialakuló függőségre, így a számítógépre is.

A The New Scientist című angol tudományos folyóiratban összefoglaló cikk jelent meg az orvosi tankönyvekben még nem kanonizált kutatási eredményekről, amelyek fényében újra kell definiálni a függőség fogalmát…

Sabine Grüsser-Sinopoli és Ralf Thalemann, a berlini egyetem viselkedési-függőség kutatói szerint a kémiai és a viselkedési függőségek között több a hasonlóság, mint a különbség, legyen a függőség tárgya játékszenvedély, vásárlás, munka, számítógépes játék, szerelem, testmozgás, pornográfia, evés, vagy szex.

Grüsser-Sinopoli szerint, ha valaki függőségbe esett, a függőséget okozó tevékenységet nem azért folytatja, mert szereti, hanem mert tennie kell. Jellemző a hozzászokás, az egyre nagyobb dózis igénye is. Talán a legbiztosabban a megvonási tünetek jelzik a függőséget. A hangulatváltozások, az idegesség, a hányinger, a gyomorrángás, a fejfájás és izzadás, esetleg hallucináció mind valódi tünet, és a játékosoknál ugyanúgy jelentkezik, mint a kábítószereseknél, de „vásárlás-megvonás” is kiváltotta már…

A közös mechanizmust az okozza, hogy az ingerek ugyanazokon a „jutalom” áramkörökön haladnak át az agyban. Az evolúció során a nélkülözések, a hiány túlélésére szakosodott jutalomközpont nem tud mit kezdeni a mai világ bőségével és túlterhelődik, mint azt Eric Nestler addiktológus, a texasi egyetem kutatója agyi képalkotó berendezésekkel is igazolta…

A kutatók függőségbe esett személyekre jellemző, kulcsinger jellegű képeket mutattak és EEG-vel figyelték az agyi választ. A játékszenvedély, a szex és a kábítószer ugyanolyan elváltozásokat okozott.

A HVG cikk részletesen »

Mit mondanak a tapasztalatok?

Legtöbbször akkor kér segítséget a szülő, mikor gyermeke már a gyermeke szenvedélyes játékos, (ekkor még nem biztos, hogy függő!), a naponta gépnél töltött idő meghaladja a 3-4 órát. A szülő megpróbál fellépni ez ellen, tilt, elzár, jelszavas védelem, stb. Az eredmény csekély és sokszor ideiglenes.

Az eltiltások, erélyes korlátozások hatására, a gyermek dühöng, nem érdekli semmi, még az sem, ha a számítógépben tesz kárt vagy „nekimegy” a szüleinek. Ekkor már a tanulmányi eredmények is súlyosan romlanak, gyermek társas kapcsolatai leszűkülnek a számítógépes világra.

Amennyiben fölteszik a kérdést, hogyan jutott el ide a gyermek? A válasz általában valami hasonló:

„Nem érdekelt a tanulás, unatkoztam, valamivel el kellett foglalnom magam! Ott volt a gép és elkezdtem játszani…”

A lelki okok azonban ennél messzebb nyúlnak.

 

A számítógép függés lelki okai

Ahogy kezdtük az elején: „a számítógép függés egy segítségkiáltás”. Ez azért fontos, hogy mi szülők ezt minél előbb észrevegyük. A gyermekünk, mint egy szenvedélyes játékos, vagy játékfüggő nincs tisztában azzal, hogy a játék lehet számára veszélyes. Sokszor a szülő sem, mivel a gyermek nem csavarog, szem előtt van, így megkönnyebbül.

Pedig magányos. A játékszenvedély oka legtöbbször a magány, a befelé fordulást, és az önbizalomhiány.

Képzeljük el csak a gyermeket, aki nem találja valamilyen okból a helyét a világban. Leül a gép elé. Betölti a játékot és indul a „varázslat”. A játék segítségével eljuthat oda, ahova eddig nem, lehet az, aki szeretne, stb. A siker, a való világhoz képest gyorsan jön. A játékok úgy vannak kidolgozva, hogy minél tovább ott maradjon a játékos a gép előtt. Rájön arra, hogy itt „megvalósíthatja önmagát”.

A játék csak pótlék. A számítógép függő gyermekek közül a legtöbb figyelemre, önbizalomra, törődésre vágyik. És mikor ezt nem kapja meg, kudarcai vannak, egyre inkább menekül a monitor elé.