A munkafüggőség jelei

A munkafüggőség, más néven munkaalkoholizmus más függőségekhez hasonlóan komoly probléma, azonban csak kevesen ismerik fel.

 Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Munkaalkoholistának (workaholic) azokat a személyeket nevezik, akik a munkán kívül nem igazán törődnek mással: elhanyagolják a társas kapcsolataikat, saját magukat és az egészségüket is, a gondolataik szinte kizárólag a munka körül forognak és irreálisan magas elvárásaik vannak magukkal és másokkal szemben. Ezt a problémát sokszor nehéz felismerni, hiszen a társadalmunkban a munka hasznos és fontos tevékenységnek számít, így aki sokat dolgozik, azt általában a környezete szorgalmasnak, céltudatosnak, sikeresnek látja. Nagy különbség van viszont aközött, hogy valaki sokat dolgozik és aközött, hogy valaki munkafüggő.

 

Mik a munkafüggőség jelei, milyenek valójában a munkafüggők?

Beszűkült az érdeklődésük

A munkafüggőket a munkájukon kívül szinte semmi nem hozza lázba, semmi iránt nem tudnak igazán lelkesedni. A társas kapcsolataikat hanyagolják, emiatt sokszor csak a munkatársaikkal tartják a kapcsolatot, a magánéletük pedig elsikkad. A legtöbbször tényleg a barátaiknak tartják a kollégáikat, ezek a kapcsolatok azonban csak addig tartanak, amíg a személy az adott helyen dolgozik, a kommunikációjuk pedig kimerül a munkával kapcsolatos csevegésben.

Folyamatos kontrollra van szükségük

A munkaalkoholisták úgy érzik, csak saját maguk képesek megfelelően elvégezni a feladatokat, ezért nehezen működnek együtt másokkal. Egyre nagyobb terhet vesznek a nyakukba, amitől átmeneti időre egyre elégedettebbnek érzik magukat. Ha nem kontrollálhatják a munkafolyamatokat, nem érzik jól magukat, ezért igyekeznek mindent saját maguk elvégezni.

Fontos számukra a visszajelzés

Az ilyen emberek csak akkor érzik magukat értékesnek, ha a munkájukban megbecsülik, elismerik őket, ami alacsony önértékelésre utal. Nagyon fontos számukra, hogy másoknak mi a véleményük a munkájukról, ezért folyamatosan igénylik a visszajelzést. Mivel általában meg is kapják, kialakul egy egészségtelen folyamat: a pozitív visszajelzés miatt még többet akarnak teljesíteni, hogy még jobban megbecsüljék őket, ám ez túlhajszoltsághoz és kiégéshez vezet.

A szabadidejükben sem tudnak kikapcsolódni

Gyakori jelenség, hogy a munkafüggők még a szabadnapjaikon is bemennek dolgozni, mert úgy érzik, nélkülük nem tud működni a cég, a munkatársaik nem fogják tudni megoldani a rájuk háruló problémákat. A nyaralás alatt is azon kattognak, hogy mi történhet a cégnél és a munka hiánya szorongást, idegességet és stresszt vált ki náluk. Mivel a gondolataik szinte kizárólag a munka körül forognak, szinte soha nem tudnak lazítani, gyakran hobbijuk sincsen és a családi kapcsolataik is elszegényednek.

Menekülnek a valóság elől

Ahogy a szenvedélybetegek esetében, úgy a munkafüggőknél is megfigyelhető az a jelenség, hogy csak azért dolgoznak látástól vakulásig, hogy ne kelljen szembenézniük saját magukkal és a problémáikkal. Menekülnek az intim kapcsolatok elől, rettegnek a kudarctól és a visszautasítástól és alacsony az önértékelésük, amit folyamatos munkával próbálnak elfedni.

Nem ismerik el, hogy függők

Mint minden függőségnél, a munkafüggőségnél is fontos, hogy az alany beismerje, hogy mi történik vele és ő maga akarja a változást. A legtöbb esetben azonban a munkafüggők is tagadják, hogy azok lennének és olyan valósnak hitt gondolatokkal védekeznek, mint hogy ők a családjuk miatt dolgoznak ennyit, vagy csak a következő előléptetésig hajtják magukat, utána leállnak – ez azonban törvényszerű, hogy nem fog bekövetkezni.

Tegyünk ellene!

Ha a fentiekben magunkra ismertünk, akkor valószínűleg több időt szentelünk a munkánknak, mint amennyit egészséges lenne. Fontos felismernünk, hogy a munkamánia hosszú távon egy romboló tevékenység, ami többek között szorongáshoz, depresszióhoz, krónikus kimerültséghez, kényszerbetegségekhez és állandó fejfájáshoz is vezethet. Ha tartósan fennáll ez az állapot, az emlékezeti és koncentrációs problémákat, ezen kívül testsúlyváltozást, súlyos esetben pedig szívinfarktust és stroke-ot okozhat. Első lépésként keressünk fel egy pszichológust, akivel közösen felderíthető a függőség kialakulásának oka, vagy vegyünk részt az Anonim Munkafüggők gyűlésein!