Tudjuk, hogy jót tesznek, mégsem csináljuk – Miért?

Talán magadnak is számtalanszor felteszed azt a kérdést, hogy miért nem teszed meg azokat a dolgokat, amikről tudod, hogy egyébként jó hatással lennének az életedre. 

Több oldalról is megközelíthető az a kérdés, hogy miért nem úgy cselekszel, ahogy az számodra a legideálisabb lenne. Gondolj bele például abba, amikor kialvatlanul dolgozol. Tudod, hogy közel sem vagy annyira hatékony, mintha eleget aludtál volna, mégis az éjszakáidat próbálod lerövidíteni, hogy az alváson „megspórolhasd” a másra elvesztegetett időt. Én már csak tudom milyen ez, évekig így voltam ezzel.

Ezt persze csak egy szemléltető példaként hoztam fel, mivel ez nagyon sok kérdésben így lehet. Már gyermekként is felismerhető ez a fajta felfogás. A kisiskolás is tudja, hogy másnap dolgozatot írnak, így ha nem tanul, akkor rossz jegyet kap, mégsem feltétlenül ül le tanulni. Amennyiben érdekel hogyan tudsz hatékonyan tanulni, olvasd el a következő cikket a tanulásról:  Így tanulj meg bármit könnyedén: Hatékony tanulási módszerek!

Érdekes kérdés, hogy vajon miért nem motiváltak az emberek az életüket javító változásokra? Ha te is szoktál úgy járni, hogy nem mész el edzeni, könnyen abbahagyod a diétát, vagy évek óta csak tervezed, hogy valamit meglépsz, mindenképp olvasd el a cikket, mert ennek fogunk a mélyére ásni.

 

NEM VAGY ELÉGGÉ MOTIVÁLT?

Dr. Allan Zuckoff pszichológus megközelítése szerint, nem feltétlenül azzal van a probléma, hogy az emberek ne lennének motiváltak az életüket javító dolgokra, sőt! Alapvetően a motiváció megvan arra, hogy javítsuk az életünkön.

A probléma az, hogy a „mi jó nekünk” gyakran közel sem olyan nyilvánvaló, mint amilyennek hangzik. Továbbá, ha meg is tudjuk fejteni, hogy mi is az, akkor sem feltétlenül hisszük el, hogy képesek leszünk rá.

Összefoglalva, és egyszerűen megfogalmazva ez a fajta megközelítés azt mondja, hogy a „motiválatlanság” mítoszának középpontjában a frusztráló, demoralizáló, emberi ambivalencia áll.

 

A motiváció kérdése

Képzeld el, hogy rádöbbensz arra, hogy a jelenlegi helyzeteddel vagy viselkedéseddel valamilyen problémád van, majd gondolkozni kezdesz a változtatáson. Ahogy ezt megteszed, szinte azonnal belegondolsz, hogy mekkora ára lesz ennek a változásnak.

Például, tudod, hogy a fogyás, illetve az, hogy formába hozod magad, javítja az egészségedet, több energiát és lelkesedést ad, vidámabb leszel, valamint fokozza az önértékelésedet is. De azt is tudod, hogy ahhoz, hogy ezt megtedd, korábban kell kelned az edzések miatt, vagy esetleg esténként nem tudsz annyi időt tölteni a családoddal.

Sőt, az is előfordulhat, hogy a kedvenc ételeidet hanyagolnod kell egy darabig. Lehet, egy teljes életmódváltásra lenne szükséged, ami könnyen megrémíthet bárkit.

Ha fontos döntésekről van szó az életben, akkor az embereknek általában minden eshetőségre vannak kifogásaik (ez persze lehet valós és vélt is), de pro érveket is fel tudnak hozni. Az ilyesfajta ambivalencia feloldásához el kell hinned, hogy a pro érvek hatása jelentősen, „rendkívüli módon” meghaladja a kontra érveket.

Például a fogyás esetében rendkívüli módon jobb lesz az életminőséged. Tehát, nem hiába fogsz „szenvedni”, érzel éhséget, kelsz korábban, és fáradsz ki teljesen az edzéseken. Tudod, hogy minden más az életedben sokkal jobb lesz, így megéri az áldozat.

Könnyű fellelkesülni valami iránt, azonban a kezdeti motiváció sokszor alábbhagy. Azért, hogy veled ez ne történjen meg, javaslom, hogy olvasd el a következő cikkemet: Hogyan maradj motivált? – Motivációs tippek a hétköznapokra

 

Mit értünk „rendkívüli módnak”?

Képzeld el azt, hogy feltaláltak egy speciális tablettát, amiből, ha naponta egyet beveszel, akkor biztos, hogy megéled a 100 évet is, úgy, hogy soha nem leszel beteg. Bevennéd a tablettákat? Hát persze, mivel a tabletta előnyei messze felülmúlják a kisebb kellemetlenségeket.

De képzeld el hozzá azt is, hogy a tabletta megszerzéséhez bele kell egyezned abba, hogy soha többé nem látod egyik szerettedet sem. Így elfogadnád az alkut? A hosszú és egészséges élet valami olyasmi, amire a legtöbb ember vágyik, és akár még áldozatokra is képes ezért. Mégis a legtöbben még jobban értékelik a szeretteik jelenlétét az életükben, mint az egészségüket.

Amikor különböző választási lehetőségek terén értékütközéssel áll szemben az ember, akkor mindig azt a lehetőséget választja, ami a legjobban érdekli őt. Ez még akkor is igaz, ha ez lemondásokkal jár, vagy a környezetében élő emberek rossz szemmel néznek ezért rá.

 

Mi történik, ha a változás összhangban van az értékeiddel?

Most egy olyan szituációt kell elképzelned, amikor az adott változás jelentős előnyökkel, és kevés lemondással jár számodra. Szerinted ebben az esetben biztosan elindulsz majd a változás útján?

Az igazság az, hogy nem feltétlenül. Mivel sokszor, ha arra számítasz, hogy az erőfeszítéseid, amit a változásért teszel, kudarcot vallanak, akkor még arra sem veszed a fáradságot, hogy megpróbáld.

A már említett ambivalencia feloldásához nem csupán a számodra megfelelő út megismerése szükséges, hanem fontos a magabiztosság érzése is. Csak így tudsz hinni abban, hogy sikerül elérned a kitűzött célodat.

Ha úgy gondolod, hogy problémába ütköztél, de nem hiszed el, hogy meg tudod oldani, akkor két lehetőséged marad: az egyik a tagadás, a másik pedig a kétségbeesés.

Vagyis, a tagadás szerint mondogathatod magadnak, hogy valójában nincs is problémád, a kétségbeesés esetében pedig szembesülsz azzal, hogy a probléma fennáll, de azt gondolod, hogy teljesen megoldhatatlan, és felemészt a reménytelenség érzése.

Azt, hogy mennyire érzed magad magabiztosnak az adott dologban, elsősorban a korábbi sikereid és kudarcaid tapasztalata befolyásolja. A sikerek bizalmat teremtenek, a kudarcok pedig rombolják azt, kivéve, ha úgy gondolsz a kudarcra mint egy pillanatnyi visszaesés, és bízol abban, hogy újra próbálva elérheted a vágyott célodat.

Azonban nem csak a múltbéli tapasztalatok befolyásolják a magabiztosságodat. Egy adott területen elért sikerek által nyújtott magabiztosság erőt ad ahhoz, hogy más területeken is sikereket érj el. Továbbá fontos az is, hogy hogyan érzed önmagadat, képes vagy- e minden olyan kihívást kezelni, amivel szembe kell nézned az életed során.

Tehát, az emberek alapvetően motiváltak arra, hogy azt tegyék, ami nekik jó. Viszont a céljaid eléréséhez el is kell hinned magadról, hogy képes vagy az adott dolgot véghezvinni. A célodnak összhangban kell állnia az értékrendeddel. Csak akkor fogsz pozitív irányba változni, változtatni, ha ez is rendben van.

 

MIÉRT NEM CSINÁLJUK AZT, AMIRŐL TUDJUK, HOGY JÓ NEKÜNK?

Erre a kérdésre alapvetően egyértelmű válasz nincs. Sokrétű vizsgálódás szükséges ahhoz, hogy valóban megértsük, miért teszünk, illetve nem teszünk így. Az ember egy bonyolult „szerkezet”, ezért különböző tudósok, orvosok, kutatók, coach-ok, pszichológusok, különböző oldalról közelítik meg ezt a kérdést. Vizsgáljunk meg ezek közül néhányat!

 

Mandy Napier, egy coach véleménye

Mandy Napier szerint valójában egy igen rövid válasz is létezik erre a kérdésre. A rövid válasz mégpedig az, hogy azért, mert emberek vagyunk, és vannak érzelmeink. Alapvetően az emberek, mint ahogyan azt Zuckhoff is állította, az örömöt keresik az életben. A félelem pedig egy nagyon erős visszatartó erő lehet a változtatásban.

Pontosan ez az oka annak például, hogy csokoládét eszünk alma helyett, vagy a könnyebb feladatot választjuk a munka során ahelyett, hogy befejeznénk az elvégzendő fontosabb teendőket.

Egyszerűen fogalmazva, a rövid távú kielégülést részesítjük előnyben, ahelyett, hogy késleltetnénk az örömöt a hosszú távú nyereség érdekében.

 

A félelem, mint ok

Számos más kutató szerint is a legnagyobb probléma a félelem. A félelem tart vissza minket a változástól. Igen ritkán tudja azt az ember, hogy mit tegyen ellene, sőt, ami még ennél is rosszabb, hogy igen ritkán ismeri el magát a félelmet.

Miért nem a munkádat csinálod? Miért Facebookozol vagy telefonozol, ahelyett, hogy valami hasznosat csinálnál? Leginkább azért, mert félsz a bukástól. Attól félsz, hogy nem vagy elég jó, nem lesz elég jó a munkád eredménye. Félsz a feladattól, mert nem tudod, hogy hol is kezdd el.

Csak, hogy egy korábbi példánál maradjak: miért eszel csokit az alma helyett? Azért, mert félsz a változástól. Félsz azoktól a dolgoktól, amik esetleg nem kényelmesek számodra. Félsz attól, hogy kilógsz majd a sorból.

Miért nem kezdeményezel beszélgetést a pároddal, amikor nehéz helyzetben vagytok? Azért, mert félsz az elutasítástól, és attól, hogy sérül a büszkeséged.

Ha attól tartunk, hogy az általunk felvállalt szerepben kudarcot vallunk, akkor mindenféle stratégiát kitalálunk, majd követjük azt a kudarc elkerülése érdekében. Ezzel próbáljuk segíteni magunkat, hogy ne tegyünk olyasmit, amitől félünk.

Erre, mint emberek, fantasztikus képességeink vannak. Igen nagy erőfeszítéseket teszünk a kudarc elkerülése érdekében, aztán pedig azon gondolkozunk, hogy miért nem tesszük meg, pedig tudjuk, hogy jót tenne számunkra.

Ahhoz, hogy el tudjuk érni azt, hogy elinduljunk a változás útján, vagy elkezdjük azt csinálni, amiről tudjuk, hogy jó nekünk, először is a félelmünket kell legyőznünk.

 

5 TIPP, HOGYAN GYŐZD LE A FÉLELMEIDET

A félelem az elsődleges visszatartó erő abban, hogy megtedd azokat a dolgokat, amikről tudod, hogy jó hatással lenne rád. Most mutatok 5 tippet, hogy hogyan tudod legyőzni a kudarctól való ódzkodást.

#1 Tanulj a gyakorlásból!

Az első és az egyik legfontosabb tipp, hogy gyakorolva tanulj. Ne csak olvass, ne csak azt hidd tanulásnak, amit olvasol. Persze az olvasás nagyon hasznos, de amikor olvasol egy keveset, azt csináld is meg, ne csak a fejedben legyenek meg az olvasottak.

Erre azért van szükség, mert csak a gyakorlat során fogsz rájönni arra, hogy milyen hiányosságaid is vannak, legyen szó az élet bármely területéről. Amikor pedig sikerül pótolnod a hiányosságaidat, a magabiztosságod is nagyot fog előre ugrani.

#2 Írd le a félelmeidet!

Ha problémába ütközöl, akkor valószínűleg a félelem állított meg. Gondolkodj, és tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Mitől félsz? Mit gondolsz, miben nem vagy elég jó? Mi az, ami megakadályozza, hogy megtedd azt a dolgot? Írd le a kérdésekre adott válaszaidat. És máris teljesítetted az első pontot: a gyakorlatba is átvitted a tanultakat, mivel az írás egy cselekvés.

A kedvenc kérdésem, ami nekem sokat segít így hangzik: Mi a legrosszabb dolog, ami történhet? Miután elképzelem, hogy mi a legrosszabb, ami történhet, sokszor már nem is tűnik annyira félelmetesnek az adott cél, vagy feladat.

#3 Tegyél meg apró lépéseket!

Ahhoz, hogy meg tudd szüntetni a félelmeidet, a kezdetekkor apró lépésekre lesz szükséged. Olyan kis részekre kell bontanod azokat a cselekvéseket, amiktől félsz, ami már nem lesz annyira ijesztő számodra.

Például, ha nyelvtanulásra adnád a fejed, de félsz, hogy nem fog menni, akkor hallgass két perc zenét az adott nyelven, esetleg nézz meg egy pár perces rövidfilmet, vagy videót. Ha ilyen apró lépésekben teszel meg valamit, akkor megtudhatod, hogy a félelmeid nem igazak, meg tudod csinálni, és nem fogsz elbukni. A legnagyobb projektek is lebonthatók apró, pici lépésekre.

#4 Tekints a kudarcra úgy, mint tanulási lehetőség!

Halálosan félünk a kudarctól, pedig a kudarc nem a bukás jele. A kudarc az, amit megtanulhatsz, és már több tudással indulhatsz tovább a célod felé. A kudarc tehát egy szükséges lépés a tanuláshoz, fejlődéshez. Ha ugyanis valamit már tökéletesen meg tudsz csinálni, az nagyon jó, de akkor már nem tanulsz semmit.

El kell buknod, majd meg kell ismételned az adott folyamatot akár többször is ahhoz, hogy később sikerrel járj. Néha egyszer, néha tizenötször fogsz kudarcot vallani, mielőtt megtanulnád az adott dolgot. Azonban, ha a kudarcra úgy tekintesz, mint a tanulási folyamat egyik lépéseként, akkor az, ha tizenötször elbuksz egyáltalán nem rossz, hanem inkább nagyon is jó.

Gondolj csak bele, hogy egy gyermek hányszor esik a fenekére mielőtt megtanulna járni. Ha mindenki feladná az első visszaesés után, akkor még mindig nem járnánk a két lábunkon. Nem szabad engedned, hogy egy-egy nehézség az utadba álljon!

#5 Tervezd meg a teljes folyamatot!

A folyamat nagyjából az, hogy cselekszel, kudarc ér, tanulsz, és ezt megismétled újból és újból. Ha valamin elbuksz, akkor derítsd ki, hogy az miért történt, majd kezd újra a folyamatot. Lehet, hogy az új kísérlet jobb lesz, ha pedig nem, akkor finomítanod kell a folyamaton.

Addig és addig állítgasd, tervezz és kezd újra, ameddig meg nem tudod csinálni. Senkinek nincs arra egy tökéletes receptje, hogy hogyan lehet kudarcok nélkül teljesíteni egy adott célt, feladatot.

 

Tehát, a félelmet le tudod győzni, nem kell, hogy az egész életedet ez határozza meg. Meg kell tanulnod, hogy a kényelmetlenség, a kudarc nem szörnyű. Ez kell ahhoz, hogy új területeket fedezz fel, új csúcsot másszál meg, és új szintekre lépj az életed számos területén.

De honnan tudhatod, hogy visszatart a félelem? Hogyan veheted észre, hogy nem azt csinálod, amit valójában szeretnél? Vizsgáljuk meg ezt is!

 

7 JEL, HOGY NEM AZT CSINÁLOD, AMIT SZERETNÉL

Eldöntötted, hogy elkezdesz lejárni az edzőterembe, de másnap reggel mégsem bírsz korábban kikelni az ágyból? Esetleg rászántad magadat, hogy elolvasol egy érdekes témájú könyvet, de az első öt oldalon mégsem sikerült túljutnod?

Minden ember sok mindenről fantáziál, de csak néhányan érik el az elképzelt céljaikat, tehát  azt, amire igazán vágytak. Az akadályok, a félelem meggátolja őket, de aki nem adja fel, annak sikerei lesznek. A legtöbb ember viszont tovább siklik a tény felett, hogy nem azt csinálja, amit valójában szeretne. Az alábbi 7 jel, ha igaz rád, akkor te is közéjük tartozol, így figyelmeztetésként szolgálhat neked, hogy elindulj a fejlődés útján.

#1 Sok időt pazarolsz felesleges dolgokra

Órákig bújod az internetet, görgeted a telefonodon az „érdekesnél érdekesebb” dolgokat, vagy videójátékkal ütöd el az egész napodat? Ha nem változtatsz ezen, akkor nagyon nehéz lesz elérni a céljaidat, sőt az is lehet, hogy soha nem fogod teljesíteni azt, amit szerettél volna.

Gondolkodj el azon, hogy azok a dolgok, amelyekre most fordítod az idődet, mekkora értéket adnak a jövőbeli énednek. Ahhoz, hogy a későbbiekben sikereket érj el, el kell kezdened kialakítani egy más fajta rutint, mint az eddigiek, így a célodat is elérheted majd.

#2 Halogatod a dolgaidat

Sok a munkád, a határidők közelednek, de már annyira sok a teendőd, hogy azt sem tudod, hogy melyikkel kezd. Ismerős ez a szituáció? A legfontosabb, esetleg legnehezebb feladatokat csak napról napra halogatod, mert nem tudod rávenni magadat, hogy hogyan fogj hozzá. Valójában a halogatás az egyik fő cselekedet, ami megakadályoz abban, hogy azt tedd, amit szeretnél.

Az első dolog, amit meg kell tenned, hogy abbahagyd ugyanazon e-maileknek az újbóli ellenőrizgetését, ne nézz olyan videókat, amik semmilyen módon nem kapcsolódnak az adott feladatodhoz, és ne görgesd a netet ok nélkül. Koncentrálj a feladataidra, és végezd el őket minél hamarabb.

#3 Túl gyakran panaszkodsz

Lehet, hogy éppen nem vagy elégedett a munkáddal, a fizetéseddel, vagy a téged körülvevő emberekkel, és a barátaiddal való találkozások során is csak panaszkodsz. Ez viszont koránt sem a jó út felé visz téged.

A panaszkodás, ugyanis előhozza a negatív gondolatokat, ami pedig sikereid elérésében nem segít, hanem pont jelentősen visszatart. A gondolkodásmódodat tudatosan is pozitívvá tudod változtatni, így könnyebben maradsz motivált a céljaid elérésében.

#4 Nem alszol eleget

Ha túl későn fekszel le, és nem alszod ki magad, akkor az agyad nem tudja majd a leghatékonyabb formáját nyújtani számodra a nap folyamán. Egész nap álmosnak fogod érezni magad, így nem tudsz összpontosítani a feladataidra. Ettől ismét előjön a szorongás, a félelem, hogy azt tedd, amit igazán szeretnél.

#5 Nem érzed magadat motiváltnak

Még egy nagyon jó vígjáték sem képes megnevettetni, vagy egy jó könyv sem képes hatni az érzelmeidre? Akkor lehet, hogy nem jó úton jársz. Biztosan van olyan, amit nagyon szeretsz csinálni, de lehet, hogy még nem fedezted fel. Ehhez ugyanis meg kell ismerned önmagadat, és meg kell találnod, hogy melyek azok a dolgok, amik izgatnak.

Erre újra és újra szükséged lesz az életed során, ugyanis az ember változik, így folyamatosan szükséged lesz arra, hogy megismerd önmagad és a szenvedélyeidet, hogy motivált maradj, és elérhesd a korábban kitűzött céljaidat.

Nekem sokszor egy-egy elgondolkodtatóbb motivációs idézet is tud segíteni, hogy kicsit erőre kapjak. Próbáld ki te is itt: Motivációs idézetek: 365 motivációs idézet az év minden napjára

#6 Nincsenek terveid

Szintén egy fontos lépés a céljaid eléréséhez az, hogy megtervezd a dolgaidat, és készíts egy ütemtervet arról, hogy hogyan fogod elérni azokat. Ha terv nélkül fogsz bele a dolgokba, akkor könnyen belezavarodhatsz.

Problémák ígyis-úgyis lesznek, csak nem mindegy, hogy mennyi, és milyen mélységűek. Minél nagyobbak, és minél több van belőlük, annál könnyebben akadályozhatnak meg a céljaid elérésben.

#7 Nem élvezed az életet

Mind közül talán a legfontosabb, hogy legyél boldog. Sokan azt hiszik, hogy majd a sikerek elérése után boldog életet élhetnek, pedig többen is bebizonyították már, hogy valójában ez pont fordítva van.

Ha elégedetlennek érzed magad az élet bármely területén, akkor nem érvezed az életet, így nem fogsz tudni előre haladni sem. Nem tudsz koncentrálni arra, hogy mi is az, amit igazán el szeretnél érni.

Ha így érzel, mindenképp javaslom, hogy olvasd el a következőt. Hogyan legyél boldog? A boldogság 12 egyszerű titka.

Nem kell kétségbeesned, ha a 7 pont közül bármelyik, vagy esetleg több is igaz rád. Ha sikerre vágysz, muszáj változtatnod. Önfejlesztéssel elérhető a pozitív gondolkodásmód, egy más fajta rutin kialakítása, majd az ezeknek megfelelő tervezés is. Így már nem is lesz messze a cél, és képes leszel megcsinálni azokat a dolgokat, amik jó hatással vannak rád.

 

ÖSSZEFOGLALÁS

Dr. Pat Allen terapeuta és szerző is kimondja, hogy az egyik legfőbb ok, amiért nem csináljuk azokat a dolgokat, amik jók nekünk az, hogy nem szeretjük eléggé önmagunkat. Te magad vagy a legnagyobb kritikusod az életben, és hibáztatod magad minden elkövetett hibáért, túlságosan is tökéletes akarsz lenni. Gondolj bele egy kicsit, te ismersz tökéletes embert? Mert én nem..Ha te sem, akkor miért várod el ezt magadtól?

Ezzel a tökéletességre való törekvéssel valójában csak előidézed a félelmeidet. Félelmet a kudarcoktól. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy hiába tudjuk mi a jó nekünk, mégsem csináljuk. A másik ok, ami szintén megmagyarázza az említett jelenséget az, hogy az azonnali öröm erőteljesebb hatást gyakorol, mint a hosszú távú pozitív változás iránti vágy.

Bármelyik is legyen a te életedben a legmeghatározóbb oka annak, hogy nem tudod rávenni magad bizonyos dolgokra, amitől jobb irányba változhatna az életed, az önismeret, és az önfejlesztés neked is segíteni fog.

Tanulni és fejleszteni kell magadat folyamatosan, hiszen csak így lehet mindig egyel magasabb szintre lépni. A jó hírem az, hogy ezt már felismered önmagadban, így egy óriási előrelépést tettél a sikerhez és a céljaid eléréséhez vezető úton.