Így győzd le a stresszt

A legjobb stresszkezelés módszerek egy helyen

A mai világban az emberek nagy száma vallja be magáról, hogy stresszes az élete. Éppen ezért, ha neked is vannak stresszes időszakaid, muszáj, hogy tudatosan odafigyelj arra, hogy csillapítani tudd magadban ezt a feszültséget. Ha a stresszkezelés elmarad a mindennapjaid során, akár a mentális, akár a fizikai egészségedet is kockára teszed.

Az embereket ugyanis nem arra teremtették, hogy hosszútávon, mindenféle következmény nélkül elviseljék a stresszt. Csak, hogy egy példával éljek, hasonlítsd össze bármely ország miniszterelnökének fényképét az ország élére kerülésekor, és a távozásakor. Megfigyelheted, hogy a stressz mennyire lerombolja egy ember testét…és akkor mit tehet a szervezeteddel?

Számos egészségügyi hatása van nem csupán a külsődre, hanem a belsődre is. Persze a teljes stresszmentességet elérni szinte lehetetlen, akármilyen stresszkezelési módszert is alkalmazol, de ha esetleg nehéz szituációba kerülsz, hasznos lehet, ha megtanulod kezelni ezt a nyomást. Ebben a cikkben erre mutatok példákat, gyakorlatok, hogy hogyan is kezeld a stresszes helyzeteket.

 

MI IS A STRESSZ, ÉS MIÉRT FONTOS A KEZELÉSE?

Nicole Alps, német ideggyógyász, pszichoterapeuta és coach összefoglalva fogalmazta meg egy cikkjében, hogy mi is az a stressz, illetve, hogy miért káros rád nézve, valamint a hatásait is bemutatta.

Azt mondja, hogy normál esetben a stressz alapvetően egy rövid ideig tartó állapot, ami, ha nem sokszor fordul elő, akkor tulajdonképpen nem is okoz kárt benned. Ez azért van, mivel, ha a veszély-, illetve stresszhelyzet elmúlik, akkor a szervezet stresszreakciója is automatikusan eltűnik, mindenféle maradandó károsodás nélkül. A legnagyobb baj akkor van, ha ez a stressz tartóssá válik.

Ennek a tartós stressznek a tipikus tünete lehet az, amikor már azt érzed, hogy kicsúszott a kezedből az életed irányítása. Egy hangyányi dolog bekövetkezése is azt az érzést válthatja ki belőled, hogy elég, betelt a pohár. Egyszóval a tartós stressz megbénít és megkeseríti a mindennapjaidat.

Ennek eredményeként egyre nehezebb lehet teljesíteni a munkahelyeden, állandó feszültség és nyugtalanság kíséri a napjaidat és éjjeleidet egyaránt. A munkahelyeden is megpróbálod ezt úgy kezelni, hogy inkább túlhajszolod magad, mivel lazítani vagy pihenni úgysem tudsz.

Ez viszont egy spirálba lök téged, vagyis a stressz újabb stresszt generál, és ebből a spirálból nagyon nehéz kiutat találni. Ezért hasznos időben elkezdened alkalmazni a stresszkezelést.

 

A stressz más megközelítésből

Kopp Mária, néhai orvos és pszichológus máshogy fogalmazta meg a stressz definícióját. Ő úgy vélekedett, hogy a stressz azokat az újszerű helyzeteket jelenti, amelyek magatartási választ igényelnek. Erre példaként azt hozta fel, amikor egy sportoló nagyobbat akar ugrani, vagy egy gyerek bekerül az iskolába.

Tehát, olyan akut kihívásokról beszélt, amikhez gazdagítani kell a magatartásod repertoárját. Ez a személyiségfejlődésben is rendkívül fontosak. De ha egy helyzetben úgy érzed, hogy nem tudsz vele megküzdeni, mert nincsenek meg hozzá a kellő módszereid, esetleg túl nagy kihívásnak érzed, akkor ez jelenti a tartós stresszhelyzetet, amit megelőzni csak a korai stresszkezelés módszereivel lehet.

 

HOGYAN ISMERED FEL A TARTÓS STRESSZT?

Szinte biztos, hogy egyébként is tisztában vagy vele, ha stresszesek a mindennapjaid, de van egy két intő jel, amire nem árt, ha odafigyelsz. Ilyen lehet például az, ha állandóan tépelődsz, és minden feladatod elvégzése előtt, illetve közben aggodalmaskodsz.

További intő jel lehet, ha nehezen döntesz dolgokról vagy akár teljesen döntésképtelen vagy. De a depresszió, az irracionális félelem valamit, vagy akár a szenvedélybetegségekre való fokozott hajlam is utalhat arra, hogy te a tartós stressz áldozatává váltál.

A szervezeted persze általában időben figyelmeztet arra, hogy nem jó úton haladsz, el kell kezdened a stresszkezelést. Jelentkezhet például fáradékonyság, szórakozottság, dekoncentráltság, étvágytalanság, alvászavar is.

Mindezek következménye pedig súlyos betegség lehet, de egy kutatás szerint szélsőséges esetben akár halálhoz is vezethet, ha nem kezeled időben a stresszt.

 

Mit mondd a stressz következményeiről a SOTE kutatása?

A kutatást a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének néhai tudományos igazgatóhelyettesének, Kopp Mária, orvos és pszichológus vezetésével végezték. Több, mint 25 éven keresztül végzett felméréseket és kutatásokat a stressz és az életminőség összefüggéseit vizsgálva.

A felmérés 2006-ban készült, de a mai napig relevánsak lehetnek, a következményeket pedig jól szemlélteti. A vizsgálatot közel 5 ezer emberrel végezték, akik Kopp Mária korábbi kutatásaiban is részt vettek már. A vizsgált célja többek között a többrétűség volt, tehát például az egészségi állapotra, a mentális állapotra, vagy a dohányzásra vonatkozóan is voltak személyes interjúk, különböző felmérések.

Kopp Máriát a kezdetektől fogva az érdekelte, hogy mi lehet a magyarázata a magyarok, legfőképpen a magyar férfiak idő előtti elhalálozásának. Manapság Magyarországon egyébként közel húsz évvel tovább él egy egyetemet végzett férfi, mint a nyolc általánosnál alacsonyabb végzettségű.

Furcsa eredmény még az is, hogy az a magyar férfi, aki megéri a 70 éves kort, egészen jó további életkilátással rendelkezik. A nőknél viszont nem jelent előnyt a magasabb végzettség, sőt bizonyos rákos megbetegedések esetén rosszabb a diplomás nők helyzete. A kutatás pedig megállapította, hogy a korai halálozás oka a tartós stressz.

Selye János, vegyész, belgyógyász, endokrinológus, akit a világ is úgy ismer, mint a stresszelmélet megalkotóját, azt, hogy a tartós stressz halált okoz, patkánykísérletekkel igazolta. Kivétel nélkül inden állat belehalt a kísérletbe.

Ez hosszú folyamat volt, mivel először az immunrendszerük ment tönkre, később leállt a szívük, vagy kilyukadt a gyomruk. Az emberi szervezet ugyanígy reagálhat a tartós stresszre, stresszkezelés nélkül.

 

MILYEN STRESSZHELYZETEK ÉRNEK LEGINKÁBB MINKET?

A CDC Nemzeti Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Intézetének kutatása szerint csak az Egyesült Államokban a munkavállalók 29-40 százaléka megéli a munkahelyi stresszt. Ez az a stresszhelyzet, ami az emberek jelentős számát, nem csak az Egyesült Államokban, hanem világszerte érinti.

A következő ábrán látni három különböző felmérés összefoglaló eredményét arról, hogy mit mondanak a munkavállalók a saját munkájukról, a munkahelyi stresszről.

A legnagyobb stresszforrás a munkavállalók szerint:

A legnagyobb stresszforrás a munkavállalók szerint

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Forrás: cdc.gov)

A Northwestern National Life felmérése szerint a megkérdezett munkavállalók 40%-a mondja azt, hogy nagyon vagy extrém módon stresszes a munkája miatt. A Families and Work Institute szerint a munkavállalók 26%-a azt mondja, hogy gyakran vagy nagyon gyakran érzik kiégve vagy stresszesnek magukat a munkájuk miatt. A Yale University kutatásában pedig a válaszadók 29%-a, hogy eléggé stresszes vagy extrém módon stresszes a munkája.

Éppen ezért fontos megtanulnod a stresszkezelés módszereit, hogy te ne tartozz ezekbe a csoportokba, hanem tudd élvezni az életedet, és a munkádat is egyaránt.

A munkával kapcsolatos stressz témájában több kutatás is készült már, amik közül bemutatnék egyet.

 

AZ EURÓPAI MUNKAHELYI BIZTONSÁG ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI ÜGYNÖKSÉGÉNEK FELMÉRÉSE

Azt a felmérést, amit a munkával kapcsolatos stresszről kiemelek, az Európa Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelmi ügynöksége készítette. Ez azt mondja, hogy az utóbbi években, egyre növekszik a felismerése annak, hogy a munkahelyi stressz beláthatatlan következményekkel bírhat az emberi szervezetre stresszkezelés nélkül.

A munkával kapcsolatos stresszről kimutatták, hogy több millió európai dolgozót érint, legyen szó bármely foglalkozási ágazatról.

A munkával kapcsolatos stresszről kimutatták, minden évben körülbelül 41 millió európai dolgozót érint ez a fajta stressz, ami sok millió elveszített munkanapot is jelenthet a jövőben a munkavállalók egészségi állapota miatt. Ha hosszútávon nézzük, egyébként nem csak a dolgozók egészségét veszélyezteti, hanem a vállalkozások költségei és a rájuk gyakorolt gazdasági hatás is jelentős mértékben megérzi ezt.

Ez a kutatás egyebek között a munka stresszes jellemzőit is bemutatja:

a munka stresszes jellemzői

(Forrás: osha.europa.eu)

Ezek a veszélyt meghatározó körülmények talán segítségedre lehetnek abban, hogy mik azok a tényezők, amikre nagyobb hangsúlyt kell fektetned, jobban oda kell rájuk figyelned, esetleg el is kell kerülnöd őket.

A munkával kapcsolatos stressz kezelésével összefüggésben a kutatás arra az eredményre jutott, hogy hasonlóan lehet foglalkozni ezzel a fajta stresszel, mint bármely más egészségügyi és biztonsági problémával.

Persze, vállalkozások szintén is kezelni kell a problémát, de a legjobb, ha te magad is elkezdesz egyéni stresszkezelési módszereket beiktatni az életedbe, akár úgy, hogy a szokásaiddá váljanak.

 

5 TANÁCS, HOGY ELKERÜLD A TARTÓS STRESSZT

Mindig lesznek stresszesebb időszakok az életedben, ez nem kétség. Viszont nagyon nem mindegy, hogy az hétig, egy hónapig, vagy akár több éven keresztül kitart. Amikor hónapok óta gyomorgörccsel mész dolgozni, amikor folyamatosan fáradt vagy, akkor is, amikor nem is nagyon csináltál semmit, akkor legbelül te is érzed, hogy itt az idő változtatnod.

A következő 5 tanács segít abban, hogy megóvd magadat a hónapokig elhúzódó stresszes időszakoktól.

#1 Fontos, hogy miképpen indul a napod

Az, hogy a napod stresszes lesz-e vagy sem, nem feltétlenül a munkahelyeden dől el, sokkal inkább már a reggeli szokásaid is meghatározhatják. Éppen ezért kezd a napodat egy könnyed reggelivel, ami mellé nyugodtan elfogyasztasz egy csésze kávét vagy teát. Ezek után pedig tervezd meg a napodat és állj pozitívan a teendőidhez, így minden kihívás elviselhetőbb lesz.

#2 Helyezd magad kényelembe

Akármennyire is meglepő lehet számodra, a stressz kiiktatásának egyfajta módszere az, ha elhárítod a fizikai kényelmetlenségeket. Nem kell nagy dolgokra gondolnod, elég, ha egy kényelmetlen székben kell elvégezned a munkádat.

Mindig törekedj a neked megfelelő munkakörnyezet megteremtéséhez, így figyelj a kényelmedre is, hogy nyugodtan tudj dolgozni.

#3 Iktasd ki a konfliktusokat az életedből

A konfliktusos helyzetek mind a testi, mind pedig a mentális egészségedet rombolják. Ha egy kollégád és közted elmérgesedik a helyzet, az a végletekig fajulhat, így a legjobb az, ha ezeket a helyzeteket minél inkább elkerülöd.

Persze azért, hogy ne csöppenj ilyen helyzetbe, neked is tenned kell. Ne terjessz pletykát másokról, de ne is vegyél részt olyan beszélgetésekben, ami más személyek háta mögött zajlik. Sőt, a legjobb, hogyha inkább elkerülöd azokat az embereket, akik erre próbálnak meg rávenni téged.

#4 Ne félj kérdezni a felettesedtől

A munkavállalók nagy része azért éli meg a folyamatos munkával kapcsolatos stresszt, mert nincs pontosan tisztában azzal, hogy milyen elvárásokat támasztanak vele szembe, és hogy pontosan milyen feladatokat is kell elvégeznie. Ha úgy érzed, hogy a munkád során nem vagy pontosan tisztában dolgaiddal, ne félj kérdezni, tanácsot kérni a felettesedtől.

#5 Légy mozgásban!

Ha ülőmunkát végzel, biztosan hallottad már, hogy óránként 10 percre ajánlott felállnod az asztaltól, és átmozgatnod az izmaidat. Ezt nem csak a tested, hanem a lelked miatt is szükséges megtenni. Bár jelenleg a stressz megelőzéséről van szó, a mozgás a stresszkezelés folyamatában is fontos szerepet játszik. Amikor csak megteheted, iktass be a feladataid közé pár rövid sétát, vagy néhány tornamozdulatot.

Ha ezeket betartod, máris kevesebb okod lesz a munkahelyi stresszre, így talán még a stresszkezelésre is kevesebb energiát kell majd fordítanod. Amennyiben viszont ezekkel a trükkökkel, tanácsokkal is úgy érzed, hogy a stressz szinted az egekben vannak, akkor érdemes a stresszkezelés módszereihez fordulnod.

 

10 STRESSZKEZELÉS TIPP A HÉTKÖZNAPOKRA

A következő 10 pontban összefoglalom, hogy milyen technikákat alkalmazhatsz a mindennapjaid során, ha stresszesnek érzed magad. Ezek betartásával elkerülheted a tartós stressz komolyabb következményeit, így egészségesebb életmódot folytathatsz.

#1 Változtasd meg a gondolkodásodat

A negatív gondolkodás a stresszes helyzetekben még nagyobb bajt eredményezhet, sőt sok esetben maga a negatív gondolkodásmód váltja ki a stresszt. Számos mód, technika van arra is, hogy hogyan irányítsd a gondolataidat, vagy hogy hogyan harcolj a negatív gondolataid ellen.

Ehhez szükséges megismerned önmagadat, a személyiségedet fejleszteni, ezen belül is például az önkontrollodat. Ez azért fontos, mert mindenekelőtt fel kell ismerned, hogy negatív vagy, ugyanis csak a felismerés után tudsz változtatni rajta.

#2 Mozogj minél többet

A stresszhelyzet elkerülésénél is említettem már a mozgás jótékony hatásait, de ugyanígy a stresszkezelés módszerei között is igen nagy szerepe van az edzésnek. Ha rendszeresen mozogsz, az nem csak az alakodra, a fizikai állapotodra lesz látványos hatással, hanem semlegesíti a stresszt is.

E jótékony hatások mellett, segít megerősíteni az akaraterődet és a kitartásodat, ezáltal az önbizalmad is nagyobb lesz. Mivel a sportolás alatt az agyadba több oxigén jut, így jobban tudsz az utána következő dolgokra koncentrálni, így az ingerlékenységed is alábbhagy majd.

#3 Meditálj

A meditáció segít az érzelmeid lenyugtatásában, és mindemellett számos pozitív hatása is van az egészségedre. Bármennyire is egyszerűnek tűnik, a meditáció gyakorlást én tanulást igényel, de a végeredmény miatt megéri.

A legelőnyösebb hatását akkor fejti ki a meditáció, mint stresszkezelés, ha az idegrendszeredet sikerül hozzászoktatnod a meditáció által bekövetkezett nyugalmi állapothoz. Fontos, hogy megtaláld a számodra legelőnyösebb meditációs technikát, és tedd a mindennapjaid részévé.

Ehhez találsz segítséget akár a YouTube-on vagy számos applikáció közül is választhatsz, például a Headspace-t is használhatod.

#4 Kontrolláld önmagad

Legyél igényes önmagadra és törődj magaddal. Ez elősegíti például azt, hogy eleget aludj, ezáltal jobban tudj koncentrálni és teljesíteni, de az egészséges táplálkozásban is nagy szerepe van az önkontrollnak.

Sőt, így távol maradhatsz olyan káros szokásoktól is, amik később stresszforrásként jelentkeznének az életedben. A másik oldalról pedig, mivel a hozzáállásod megváltozik, így sokkal könnyebben úrrá tudsz lenni a stresszes helyzeteken, és nem kerülsz bele a stresszspirálba.

#5 Kontrolláld a környezeted

Ha a környezeted rendetlen, ahol dolgozol, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel élsz át munkahelyi stresszt. Gondolj csak bele, hogy ha gyorsan meg kell találnod valamit a nagy rendetlenségbe, amire éppen szükséged van, szinte biztos, hogy teljesen frusztrált leszel attól, hogy nem a munkáddal, hanem a kereséssel töltöd az idődet.

De nem csak ilyen értelemben, hanem közvetlen hatással is van rád a környezted. Mind a gondolataidra, mind pedig arra hatással van, hogy hogyan érzed magad, vagy éppen mennyi kedved van dolgozni.

Ha belegondolsz, sokkal jobban ki tudsz kapcsolódni egy madárcsicsergéstől hangos zöld környezetben, mint egy autópálya mellett. A munkádra és az életedre is pont ilyen hatással van a környezeted.

#6 Kontrolláld a kapcsolataidat

Ha az emberi kapcsolataid nincsenek rendben, akkor szinte biztos, hogy stresszes vagy. Az egyik leghatékonyabb stresszkezelési technika az érzelmi intelligenciád fejlesztése. Ez abban segít, hogy ne csak magadat, hanem másokat is jobban megértsél, ezáltal tartalmasabb emberi kapcsolatokat tudj kialakítani.

Azok a kapcsolatok ugyanis, ahol veszekedések sorozata zajlik, esetleg kihasználnak, az egy végtelen forrása a stresszes helyzetek kialakulásának. Ha az érzelmi intelligenciád fejlesztésével sem tudsz javítani bizonyos kapcsolataidon, gondolkodj el rajta, hogy nem érdemesebb-e elengedned az életedből azokat az embereket, akik ilyen hatással vannak rád.

Az érzelmi intelligenciáról és annak fejlesztéséről itt olvashatsz részletesen: Érzelmi intelligencia: Minden, amit tudnod érdemes!

#7 Rendszerezd a teendőidet

Ha úgy érzed, hogy túlterhelt vagy, és amiatt aggódsz, hogy nem tudod minden eltervezett feladatodat végrehajtani, annak valójában több oka is lehet. Az egyik oka az, hogy tényleg túl sokat vállaltál, ami egyszerűen lehetetlen küldetés számodra. Azonban sokkal gyakoribb az, amikor nem tudod hatékonyan beosztani az idődet.

Az időgazdálkodási technikák elsajátításában is nagy szerepe lehet az önismeretnek és az önkontrollnak. Ha úgy érzed, hogy nem bírsz a feladataiddal, akkor először is ülj le, és írd fel a céljaidat. Ezek lehetnek akár rövid-, akár hosszútávú célok. A lényeg, hogy mi az, amit el szeretnél érni.

Ha a feladataid között olyat találsz, ami nem támogat téged a céljaid elérésében, akkor valójában nagy eséllyel nincs is szükség elvállalni azt. Viszont azokra a dolgokra, amik a célod felé visznek, próbálj több időt szentelni, mint eddig, és biztosan jobban fogod magad érezni már ettől is.

#8 Hallgass zenét

A meditációhoz nagyon közel áll, mégis más. Kapcsold ki néha a külvilágot, és rakj be valami jó kis zenét. A legjobb, ha komolyzenét hallgatsz, még akkor is, ha eddig nem voltál nagy rajongója. A komolyzene ugyanis jótékony hatással a testedre és a lelkedre is egyaránt.

Ezt akár munka közben, az ebédszünetedben is bevetheted, de vacsorakészítés, vagy fürdés közben is jól alkalmazható módszer a stresszkezelésre. A legjobb, ha még kicsit táncra is perdülsz, hiszen akkor a zenehallgatást kombinálod a testmozgással is.

#9 Gondold át a problémáidat

Biztosan éreztél már olyat, hogy egyfolytában stresszes vagy, de valójában magad sem tudod, hogy pontosan ennek mi is az oka. Ilyenkor ülj le, fogalmazd meg, majd írd le egy papírra, hogy milyen dolgok is nyomasztanak téged.

Már azzal, ha leírod őket, jobban fogod magad érezni, mivel egy két probléma, így a papíron elolvasva, nem is tűnik akkorának, mint amekkorának gondoltad. Emellett pedig ki is tűzheted célul, hogy elkezded megoldani őket, így szépen lassan el is tűnnek az életedből.

#10 Pótold a magnéziumot a szervezetedben

Lehet, hogy nincs is okod a stresszre, a tüneteit mégis produkálod? Az emberi szervezet általában így jelzi a magnéziumhiányt. Ilyenkor feszültebb és ingerlékenyebb lehetsz. Figyelj oda a magnéziumpótlásra.

Számos étel elfogyasztásával is elegendő magnéziumot vihetsz a szervezetedbe a tabletták mellett. Ilyen ételek például a zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék is. Minél rendszeresebben fogyasztasz ezekből az egészséges dolgokból, annál kevesebb eséllyel kell megküzdened a feleslegesen kialakult stresszel.

 

Az imént felsorolt 10 tipp általánosnak tűnhet, és „ezt már hallottam” legyintéssel el is intézheted. Viszont nézz kicsit magadba, és gondold végig, hogy melyik módszert alkalmaztad több hónapon keresztül? Nincsenek csodák, nem várhatod el, hogy valami azonnal működjön.

Nekem például még a meditációhoz is legalább egy hónap kellett, hogy megszokjam, és elkezdjem érezni a jótékony hatásait. Gondolj ezekre a tippekre úgy, mint egy edzésre.

Ha évek óta nem úsztál, valószínűleg nem egy Balaton átúszással kezded, hanem leúszol egyetlen kilométert a sportuszodában. Ha ezt hónapokon keresztül heti többször megteszed, akkor előbb-utóbb a Balatont is át fogod úszni. A lényeg, hogy légy türelmes magadhoz.

 

 

ÖSSZEFOGLALÁS

A stressz egy nagyon komoly emberi érzés, amit nem szabad félvállról venned, mivel komoly egészségügyi következményekkel is járhat, ha folyamatosan ezt érzed. Az egészségügyi következmények mellett persze rányomhatja a bélyegét a munkádra, a családi életedre és a kapcsolataidra is egyaránt.

Bár elkerülni nagyon nehéz egyes stresszes helyzeteket, a tartós stressztől tudatosan távol tarthatod magadat. Ha ez mégsem menne, be kell vetned a stresszkezelés legjobb módszereit.

A stresszkezelés módszereinek alkalmazását is csak úgy tudod jól megvalósítani, ha megismered önmagadat, tehát azt, hogy mit és miért cselekszel. Önmagad mellett odafigyelést igényelnek a kapcsolataid, a barátaid, és természetesen a munka, és az otthoni a környezeted sem elhanyagolható.

Tanulj meg az időddel is jól gazdálkodni, ezzel máris félre tettél egy olyan stresszforrást, amivel a legtöbb ember küzd, aki ezen a téren még nem tudatos.

A sikeres, kiegyensúlyozott élet megteremtésének egyik fontos eszköze a stresszkezelés. A stresszes helyzetek elkerülése, és kezelése is egy tanulható magatartás, ami, ha egyszer már a rendelkezésedre áll, maximum fejlesztésre szorul.

Érdemes ezeket a módszereket folyamatosan fejlesztened, hiszen ezeknek köszönhetően lehet, soha többet nem kell túlaggódnod magad bizonyos dolgokon, mert mindig lesznek módszereid arra, hogy hogyan is nyugtasd meg magad a legnagyobb kihívások közepette is.