Öt tévhit a kábítószer függőségről

 

  1. tévhit: A használat abbahagyása az akaraterőtől függ.

Aki nem tudja abbahagyni az akaratgyenge. A hosszabb ideig tartó gyógyszer/alkohol/droghasználat megváltoztatja az agy működését, oly módon, hogy az igen erős és nehezen leküzdhető sóvárgást és kényszert eredményez. Emiatt rendkívül nehéz leszokni pusztán akaraterővel.

 

  1. tévhit: A függőség egy betegség, ez ellen nem lehet tenni semmit.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a függőség egy betegség, de ez nem jelenti azt, hogy egy függő tehetetlen áldozat. A függőséget lehet kezelni, és megfelelő terápiával, tudatos változtatások és helyesen meghozott döntések sorával teljesen tünetmentessé tenni.

 

  1. tévhit: Egy függőnek el kell jutni a mélypontra ahhoz, hogy változtatni tudjon.

A felépülési folyamatot a függőség bármelyik pontján el lehet kezdeni. Minél korábban, annál jobb. Minél hosszabb a kábítószer-használat ideje, annál erősebb lesz a függőség és annál nehezebb lesz elkezdeni kezelni. Ne várd meg, amíg a drogfüggő mindent elveszített.

 

tévhit: Senkit nem lehet kényszeríteni a kezelésre, hiába szeretnék segíteni.

A kezelés elkezdéséhez nem feltétlen kell önkéntesnek lenni ahhoz, hogy az sikeres legyen. Egy függő környezetében élő emberek gyakorolhatnak olyan nyomást mellyel a használót kezelésbe irányítják, legyen szó családról, munkáltatóról/iskoláról, vagy akár a jogrendszer által megszabott kényszerítő tényezőkről. Egy jól megválasztott kezelőhely nagy valószínűséggel ugyanúgy a javára válik egy alacsony motivációs szintű függőnek, mint azoknak, akik önként vállalják a kezelést. Ahogy józanság kialakul és a gondolkodás megváltozik, sokszor a korábban ellenálló szenvedélybeteg dönt úgy, hogy változtatni szeretne. Persze ez esetben több időre van szükség.

 

  1. tévhit: A kezelés már megint nem működött, így nincs értelme újra próbálkozni.

A függőségből való felépülés egy hosszú folyamat, amely gyakran kudarcokkal jár. A visszaesés nem jelenti azt, hogy a kezelésnek nincs tovább értelme vagy hogy a józanság egy veszett ügy. A visszaesés egy jelzése annak, hogy újra vissza kell térni a kezelésre, változtatni kell az addigi programon, megközelítésen. Sok függőnek ki kellett próbálnia több lehetőséget, mire rátalált a számára megfelelő programra.