Szükséged van-e az A.A.-ra?

Tizenkét kérdés, amelyre csak Te válaszolhatsz

Csak Te dönthetsz úgy, hogy megpróbálkozol az A.A.-val – ha úgy gondolod, hogy segíthet Neked. Mi, akik tagjai vagyunk az A.A.-nak, azért csatlakoztunk, mert végre felhagytunk a próbálkozással, hogy ivásunkat kontrolláljuk. Igen, utáltuk beismerni, hogy nem tudtunk normálisan inni.
Később azt hallottuk az A.A.-tagoktól, hogy betegek vagyunk. Mi magunkról már évek óta tudtuk ezt! Rájöttünk, hogy sokan mások éppen úgy szenvedtek a bűntudattól, az egyedülléttől és a reménytelenségtől, mint mi. Rájöttünk, hogy azért nyomasztanak minket ezek az érzések, mert alkoholbetegek vagyunk.
Elhatároztuk, hogy megpróbálunk szembenézni azzal, amit az alkohol tett velünk. Íme, néhány kérdés, amelyekre becsülettel próbáltunk feleletet adni.
Ha négy vagy több kérdésre IGEN volt válasz, komoly bajban voltunk az ivással. Nézzük, hogyan állsz ezzel a dologgal!
Ne felejtsd: nem szégyen, ha szemébe nézel annak a ténynek, hogy problémád van.

1. Elhatároztad-e valaha, hogy nem iszol mondjuk egy hétig, de elhatározásod csak pár napig tartott?
Mi sok-sok ígéretet tettünk magunknak és családunknak. Képtelenek voltunk megtartani őket. Az A.A.-ban azt mondták nekünk „Próbálj meg ma nem inni! Ha nem iszol ma, nem rúgsz be.”

2. Szoktad-e kívánni, hogy környezeted hagyjon békén italozásoddal kapcsolatban, ne nyaggasson, hogy mit tegyél?
Az A.A.-ban senki nem utasítgat senkit. Mi csak saját italozásunkról beszélünk, arról, hogy mennyi bajt okozott nekünk az alkohol, és hogyan hagytuk abba.

3. Áttértél-e valaha egyik italfajtáról a másikra abban a reményben, hogy az új italtól nem részegedsz le?
Sok mindennel próbálkoztunk. Felhigítottuk az italunkat. Csak sört ittunk. A tömény italokat mellőztük. Csak hétvégén ittunk. Amit el tudsz képzelni, mindent megpróbáltunk. Mégis, ha bármit is ittunk, amiben alkohol volt, általában lerészegedtünk.

4. Volt-e szükséged „reggeli szíverősítőre” az elmúlt években?
Szükség van-e egy pohár italra, hogy neki tudj kezdeni a napnak, vagy hogy remegésed elmúljon? Ha így van, ez lehet annak a jele, hogy nem csak „a társaság kedvéért” iszol.

5. Irígyled-e azokat , akik úgy tudnak inni, hogy nem keverednek bajba miatta?
Legtöbbünknél időről időre visszatérő gondolat: miért nem vagyunk képesek otthagyni az italt, mint a legtöbb ember?

6. Voltak-e az elmúlt évben alkoholfogyasztásból származó problémáid?
Orvosok szerint ha problémád van az alkohollal, de tovább iszol, a problémád csak súlyosabb lesz, soha sem enyhül.

7. Okozott-e az ivásod konfliktusokat otthon?
Mielőtt az A.A.-ba jöttünk, legtöbben azt mondogattuk, hogy az emberek és az otthoni, munkahelyi problémák okozták ivásunkat. Képtelenek voltunk belátni, hogy italozásunk mindezt csak súlyosbította. Az ivás soha és sehol nem oldott meg semmilyen problémát.

8. Előfordul-e, hogy társaságban, partikon titokban „hozzátoldasz” a kapott italhoz, attól félve, hogy nem kapsz eleget?
Sokan felhajtottunk egy pár pohárral otthon vagy útközben, mielőtt vendégségbe mentünk, mert azt hittük, ott nem kapunk eleget.

9. Szoktad-e bizonygatni magadnak, hogy akkor hagyod abba az italozást, amikor csak akarod, de mégis lerészegedtél akaratod ellenére?
Sokan áltattuk magunkat azzal, hogy azért iszunk, mert inni akarunk. Később az A.A.-ban rájöttünk: ha egyszer inni kezdtünk, képtelenek voltunk abbahagyni.

10. Hiányoztál-e a munkahelyedről vagy iskolából ivászat miatt?
Sokunk sokszor beteget jelentett, mikor igazság szerint másnaposak vagy részegek voltunk.

11. Volt-e „filmszakadásod”?
Azt hívjuk „filmszakadásnak” amikor nem emlékszünk az ivással töltött órákra vagy napokra. Amikor az A.A.-ba jöttünk megtudtuk, hogy az ilyen „kihagyás” az alkoholizmus egyik jele lehet.

12. Érezted-e valaha, hogy jobb lenne az életed, ha nem innál?
Sokan azért kezdtünk inni, mert legalább egy ideig könnyebbé tette az életünket. Mire az A.A.-ba kerültünk, csapdában éreztünk magunkat. Ittunk, hogy éljünk, és az italnak éltünk. Az alkohol betegei lettünk, és belefáradtunk abba, hogy betegek és fáradtak legyünk.

– – –

Ha négyszer vagy többször IGEN-nel válaszoltál, akkor valószínűleg bajban vagy az alkohollal.

Miért állítjuk ezt? Mert az A.A.-tagok ezrei mondták ezt hosszú éveken át. Felfedezték az igazságot önmagukról – ami keserves felismerés volt.

Megismételjük: kizárólag te döntheted el, hogy szükséged van-e az A.A.-ra.
Próbálj elfogulatlan lenni ebben a döntésben. Ha IGEN a válaszod, szívesen megmutatjuk, hogy mi magunk hogyan hagytuk abba az ivást. Neked csak telefonálnod kell.

Az A.A. nem ígéri, hogy megoldja életed problémáit. De meg tudjuk mutatni, hogyan tanulunk ital nélkül élni -„mindig csak egy napig”.
Távol tartjuk magunkat az „első pohártól”. Ha nincs első, nem jöhet a tizedik sem. És amint megszabadultunk az alkoholtól, úgy találtuk, hogy életünk irányíthatóbbá vált.

– – –

Forrás: https://www.anonimalkoholistak.hu