Bár a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben is előfordul kábítószer-fogyasztás, a világ börtöneihez képes jelentéktelen mértékben.

Hazánkban páratlan programba kezdett a békéscsabai MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítőegyesület két munkatársa, Mező Andrea és Körömi János a napokban a gyulai börtönben. Dr. Ruzsa György, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet osztályvezetője elmondta, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága pályázatot írt ki a kábítószer-fogyasztás megelőzésére a börtönökben.

A Békés megyei intézetben számos olyan fogvatartott van, akik kinti életükben kapcsolatba kerültek már a droggal. Fogyasztók voltak, vagy ilyen jellegű bűncselekmény miatt kerültek előzetes letartóztatásba, illetve ítélték el őket. Szeretnék őket megállítani a veszélyes úton. Néhány fogvatartott drogtermesztésért, -tartásért, -kereskedelemért került rács mögé. Az intézet 200 ezer forintot nyert a közel kéthónapos program megvalósítására, melyben együttműködő partnerük az egyesület. Új szemszögből közelítenek a kábítószer-fogyasztás megelőzéséhez. Nemcsak fogvatartottaknak szánják a programot, hanem a börtön munkatársainak is, mindegyik csoportot a maga szemszögéből készítik fel. Beszélgetés, teszt a kábítószerről, szituációs játék szerepel a programban, melyről végül összegző kiadványt készítenek.

Forrás: B. M. Hírlap