„LETESZEM A CIGIT, DE MOST KOMOLYAN!”

Ha szenvedélybetegségekről beszélünk, akkor elengedhetetlen, hogy a dohányzásról is szót ejtsünk! Ez az egyik olyan függőség, ami együtt jár a folyamatos kívánalommal, a vággyal, vagy éppen az egyszerű stressz levezetésének megoldásával. Azonban, ha hosszú, egészséges életet akarsz élni, akkor meg kell tanulnod leküzdeni a cigaretta utáni égető epekedést! A téma mélyére ásva Te is jobban fogod látni, hogy mi az oka annak, hogy sóvárogsz egy-egy szál után, valamint a problémádra is megoldást találunk!

Miért olyan kívánatos a cigaretta?

Egy kutatás eredményei rávilágítottak arra a tényre, hogy a cigarettázás hatására csökkenhet a dopamin-termelésünk. Amikor elszívunk egy szálat, ez a szint megnövekszik, hiszen a nikotin aktiválja a dopamin termelésért felelős receptorokat. Befolyásolja a jóllétünket és hirtelen a „felhők felett” érezzük magunkat. Eljön a nagy pillanat: nemet mondasz a dohányzásra. A dopaminszinted, ezáltal visszaesik és rendkívül levertnek, motiválatlannak érzed magad. A leszokási kísérlet pedig ezen a ponton bukik meg az esetek többségében, mert megvonásra kerül az extra boldogság adag.

A szerencse az, hogy erre van megoldás! Egy tanulmány szerint három hónap után visszaáll a dopamin-termelés a normális kerékvágásba, ezzel pedig megszűnik az eddig hirtelen előretörő hangulatváltozás. Ha még eredményesebb szeretnél lenni, akkor gondoskodj Te magad a plusz boldogságbombáról és növeld természetes úton napi 20 perc intenzív mozgással a dopaminszinted.

LÉGY KITARTÓ, MERT A TESTED HÁLÁS LESZ!

Mindig egyszerűbb a könnyebbik utat választani, és tudomást sem venni a problémáról. A dohányosok táborában gyakran hangzik el az az én-védő mondat, hogy „Valamiben meg kell halni.” Azonban érdemes belegondolni, hogy amikor tényleg valami súlyos dolog áldozata leszel, mert korábban nem akartál belegondolni a dohányzás követeztében kialakuló betegségek hatásaiba, mit fogsz válaszolni.

Bár a mának élni izgalmasan hangzik, azonban az egészség egy megfizethetetlen áldás, ezért az előnyödre válik, ha a prevencióra helyezed a hangsúlyt. Egy életed van, egy tested, ezért becsüld meg! Ha időben gondolkodsz, nem csak a tested fog feléd hálát mutatni, de környezeted is büszke lesz kitartásodra. A szervezetedet hosszútávon olyan pozitív változásokon megy keresztül, amibe lehet eddig bele sem gondoltál. Még mindig hiányzik a motiváció?

HA MOST LETESZED A CIGIT…

… 20 perc múlva a vérnyomásod és a pulzusszámod is normalizálódik,

… 24 óra múlva a tüdőd elkezd megtisztulni, ezáltal az ízlelés és a szaglás jelentős mértékben javulni kezd,

… 72 óra múlva a légzés könnyebb lesz, elkezd megnövekedni az energiaszinted,

… 3 hónap múlva csökkennek a légzési nehézségek, a tüdőkapacitásod lényeges javuláson megy keresztül, valamint az íny megbetegedései is lényegesen csökkenek,

… 1 év múlva a szívroham kockázata a dohányosokkal összehasonlítva a felére csökken,

… 10 év múlva a tüdőrák kockázata felére csökken a dohányosokkal összehasonlítva és azonos lesz azokkal, akik sosem dohányoztak,

… 15 év múlva eltűnik a különbség közted és a nemdohányzó között az egészségi veszélyek és a korai halálozás tekintetében.

Hogyan küzdheted le a megvonási tüneteket?

Az ideiglenesen kialakult nikotin hiány miatt különböző zavaró és kellemetlen tünetek léphetnek fel. A jó hír, hogy ezek 1-3 hétnél nem tartanak tovább, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezek a panaszok az első héten a legerősebbek. Azonban minden tünet napról napra jelentősen enyhébbé válik, hiszen ezek csak időlegesen okoznak nehézséget. Ne felejtsd el, hogy ezek a „fájdalmak” csak annak a jelei, hogy a nikotin szépen lassan, de kiürül a szervezetedből, hiszen a gyógyulás útján vagy!

Három olyan természetes stratégia van, ami segíthet abban, hogy a kellemetlenséggel járó napokat könnyebben leküzd.

1. Igyál sok folyadékot! – Ez a megoldás segít abban, hogy könnyebbé tedd a leszokással járó köhögéses időszakot, valamint a székrekedés és a puffadás ellenszereként is jó szolgálatot tesz. Mivel a tüdőnek idő kell, amíg megtisztul a kátránytól, ezért előfordulhat a rossz lehelet, de ha sok vizet iszol, akkor csökkentheted ezt a nyugtalanító tünetet.

2. Mozogj, amennyit csak tudsz! – Ha ingerült vagy, akkor egy séta remek hatással lehet szervezetedre. Ez ugyanúgy igaz a levertség és a depresszió elűzésére is, ami ebben a bizonyos időszakban még intenzívebben törhet Rád. A mozgás, vagy valamilyen sporttevékenység végzése azonban gondoskodik arról, hogy ellazulj, így a gondolataid sem a megvonásokkal járó tünetek körül fognak forogni.

3. Aludj minél többet! – A fáradtság és a kimerültség érzetének elkerülése érdekében, pihenj amennyit csak tudsz! Ha időd engedi, szunyókálj egy kicsit és kerüld el a hajtásokat!

Elismerem nehéz dolog kitartani, és elviselni a leszokással járó megvonásokat, de manapság már rengeteg trükk és segédeszköz van, ami az egészséged megtartásáért küzd. Ezek a termékek abban segítenek, hogy fokozatosan leszokj a dohányzásról, úgy, hogy közben ne érezd azt a kínzó vágyat, ami eddig hatalmas úr volt az életedben. Ne a cigaretta füstje legyen Rád bódító hatással, hanem a friss levegő! 

A leszokás egy végtelennek tűnő harc, amit önmagaddal folytatsz. Azonban, hogy az éned melyik része kerül ki győztesen, az Rajtad áll! A kísértés mindig jelen van, folyamatosan azért küzd, hogy a benned rejlő akaraterőt elnyomja, mert uralkodni akar feletted. Mindig egy picivel magasabb lépcsőfokot kell megmászni, de a várt eredmény nem fog elmaradni. Szabj gátat ennek rossz szokásnak, és bizonyítsd be magadnak, hogy többre vagy képes. Mondj nemet végleg a cigire!