7 dolog, amit tudnod kell, ha le akarsz állni

A drogfüggők számára a józanság elérése sokszor egy lehetetlen küldetésként, elérhetetlen célként jelenik meg. Pedig nem számít, hogy ki mennyi ideig és mit használt, hogy mennyire érzi magát tehetetlennek vagy a helyzetét reménytelennek, mert megfelelő támogatással és kezeléssel a változás minden függő számára lehetséges. A segítség rendszerint rendelkezésre áll, csak meg kell találni. A gyógyulás felé vezető út gyakran göröngyös, akadályokkal, buktatókkal és kudarcokkal szegélyezett, de tanulva a hibákból, folyton változtatva, bátran és kitartva végig lehet menni ezen az úton.

Fontos, hogy ne add fel, még akkor sem, ha már többször próbáltad sikertelenül korábban. Vedd magadnak a bátorságot, hogy szembe nézz bármilyen típusú függőséggel, s fogadd el ezt a 7 pontot, ami segíti a gyógyulást.

 

 1. Határozd el magad, hogy a változtatsz

Az első a legnagyobb és legnehezebb lépés: annak eldöntése, hogy a változtatni fogok. Ezért fontos, hogy ne rögtön a leszokás legyen a cél. Sok ember küzd függőséggel, s sokan buknak bele abba, hogy az akaraterőt tekintik a legfontosabb készségnek a leállásban. A függőségből való felépülés egy hosszú folyamat, amely időt, elkötelezettséget, motivációt és támogatást igényel. A drogfogyasztás feladása – bármennyire is ellentmondásos – problémát fog okozni az életedben, ez normális, nem kell tőle megijedni. A leállás nem könnyű, s ha a józanodás útjára lépsz az sok mindent megváltoztat. Érdemes számolni azzal, hogy:

 • stressz helyzetek és érzelmi feszültségek fognak kialakulni, melyeket eleinte nem fogsz tudni kezelni;
 • emberek fognak elhagyni vagy kilépni az életedből;
 • hirtelen sok szabadidőd lesz, amivel nem tudsz mit csinálni;
 • egy darabig nem fogod tudni, mit gondolj magadról.

Az elhatározást tehát érdemes előkészíteni, s legalább az alábbi kérdéseket megvizsgálni magadban.

 • Mik azok a dolgok, amelyek igazán fontosak a számodra? Ezeket a kábítószer használat hogyan befolyásolja ma és hosszabb távon? Partner, gyerekek, karrier, egészség, utazás, alkotás.
 • Mik lehetnek a leszokás előnyei és hátrányai, mik a jelenlegi állapot örömei és fájdalmai.

Hasznos lehet még beszélni valakivel, akiben bízol, hogy Ő hogyan látja a drogozásod és Te magad is megfigyelheted, hogy mikor és mennyit használsz, ezekből is kaphatsz képet arról, hogy a függőség mekkora szerepet játszik az életedben.

 

 1. Fedezd fel a kezelési lehetőségeket

Miután elhatároztad magad, hogy vállalod a leállással járó kihívást, keresd meg az elérhető kezelési lehetőségeket, szem előtt tartva a következőket:

 • Nincs “csodafegyver” vagy egyetlen olyan kezelés, amely mindenkinek beválik. Mindenkinek eltérőek az igényei. A kábítószer-függőség kezelésére érdemes olyan személyre szabott programot választanod, ami figyelembe veszi egyéni élethelyzetedet, lehetőségeidet. Nagyon fontos, hogy megtaláld azt a programot, ami legjobban illeszkedik hozzád, amiről érzed, hogy segíteni fog.
 • A kezelést addig kell folytatni, amíg szükséges. A függőség az egész életedet befolyásolja, hatással van a kapcsolataidra, munkádra, karrieredre, egészségi és lelki jólétedre egyaránt. A kezelés sikere attól függ, hogy képes vagy-e egy új életmódot felépíteni a kezelés során.
 • Az elkötelezettség és a kitartás kulcsfontosságú. A kábítószer-függőség kezelése se nem gyors, se nem egyszerű folyamat. Általában a hosszabb és intenzívebb droghasználat, hosszabb és intenzívebb kezelést tesz szükségessé. Természetesen a program hosszától függetlenül az eredményeket neked kell megtartani. Azok a programok jók erre, melyeknek vannak hosszú távú, utókezelési lehetőségei is.
 • Több helyről kérni segítséget. Nem mindig van szükség orvosi felügyeltre a méregtelenítés utáni időszakban vagy a rehabilitáció során. Az ellátás szintjének megválasztásakor – akár egy tanácsadó szakember segítségével – mérlegeld mire van szükséged. Ez függhet a korodtól, a kábítószer használat előzményeitől és hogy van-e más orvosi vagy pszichiátriai betegséged, amit kezelni kell. Az orvosok mellett addiktológiai szolgáltatásokat nyújtanak pszichológusok, szociális munkások, tanácsadók, több egyház is foglalkozik ilyen típusú segítség nyújtással és józanodó társakat is érdemes felkeresni.

 

 1. Keress támogatókat

Ne próbálja egyedül felépülni. Bármilyen kezelési megközelítést választasz is, mellette szükséged van szilárd támogató rendszerre. Minél több pozitív hatás és visszajelzés érkezik a környezetedből, annál nagyobb az esélyed a felépülésre. A talpra állás nem könnyű, de ha a környezetedben lévő emberek tudnak bátorítani, meghallgatnak, útmutatást adnak, akkor kevésbé lesz nehéz az utad.

 • Támaszkodj közeli barátaidra és a családodra – a barátok és családtagok támogatása felbecsülhetetlen érték, ha még nem játszottad el a bizalmukat nagyon sokat tudnak segíteni. Ha már többször “cserben hagytad” őket és hitetlenek a felépüléseddel kapcsolatban akkor érdemes őket is bevonni a folyamatba. Hozzátartozók számára is elérhető többféle tanácsadás vagy családi terápiás lehetőség.
 • Építs józan szociális hálót – Ha az eddigi társadalmi életedben minden a drog körül forgott, akkor szükséged lehet, néhány új józan kapcsolatra. Fontos, hogy olyan józan barátokat találj, akik támogatják a felépülésedet. Próbálj meg csatlakozni olyan közösséghez, amit nem a közös ivás, drogozás tart össze. Ilyenek lehetnek különféle egyházi csoportok, valamilyen jó ügyért tevékenykedő civil közösségek, sportoló közösségek. Jó ötlet lehet önkéntes munkát vállalni és részt venni különféle közösségi eseményeken.
 • Menj el bentlakásos rehabilitációs programra. Ha nincs egy stabil otthonod vagy lehetetlen egy drog mentes lakókörnyezetet kialakítanod, akkor jó választás lehet a rehab. Itt biztonságos környezetben, szakemberek és sorstársak támogatásával élhetsz, amíg meg nem erősödsz a józanságodban.
 • Járj gyűlésekre – Csatlakozz önsegítő csoporthoz és rendszeresen vegyél részt az üléseken. Emberekkel fogsz találkozni, akik pontosan értik, hogy min mész keresztül, részesülsz a csoport közös tapasztalataiból, a csoport tagjai megmutatják neked, s így láthatod, hogy mások mit tettek azért, hogy józanok maradhassanak.

 

 1. Tanuld meg egészséges módon kezelni a stresszt és az érzelmi feszültségeidet.

Amikor sikerül elérned, hogy tiszta vagy, számíts rá, hogy szembe kell nézned azokkal az érzésekkel és feszültségekkel, amik annak idején a drogozáshoz vezettek. A drog abbahagyásával újra felszínre fognak jönni azok a negatív érzések, melyeket éppen a droghasználattal sikerült tompítanod. Mindegy, hogy miért használtál, hogy felejteni akartál, vagy csak sorozatos rossz napod volt vagy különféle problémáid tompítására használtad a drogot, ha hosszú távon tiszta akarsz maradni, meg kell értened és megoldanod ezeket a mögöttes kérdéseket. Eddig a droggal enyhítetted a stressz, a magány, a frusztráció, a harag, a szégyen érzését, most egy egészséges utat kell találnod a szorongásod és a reménytelenséged feloldására. Ez egyedül nagyon nehéz, érdemes ebben is segítséget kérni.

 

Stressz oldás egészségesen

A drogozás gyakran egy téves stressz oldási kísérlet. Sokan használnak alkoholt vagy drogokat lazításra és pihenésre egy fárasztó, “zúzós” nap után, és sokan akkor, amikor egy fájdalmas érzés, gyász vagy emlék borítja fel az érzelmi egyensúlyt. Vannak azonban egészségesebb lehetőségek is arra, hogy hogyan tartsuk a stressz szintjét elfogadható határon belül. Ezekkel a technikákkal egy külön cikkben fogunk részletesen foglalkozni, most csak néhány tipp.

Néhány gyakorlat a stressz gyors enyhítésére

Lehet úgy érzed, hogy a drog az egyetlen és leghatékonyabb módja a kellemetlen érzések kezelésének, de ez egyszerűen nem igaz. Nehézségek nélkül meg tudod tanulni, hogy mi működik nálad a legjobban, s ezzel megelőzheted a visszaesést. A különböző gyors feszültségcsökkentő gyakorlatok közül mindenkinél más működik jobban, a legfontosabb az, hogy megtaláld azt, amelyik neked segít ennek a legjobb módja, hogy kipróbálod.

 • Fuss, menj le egy konditerembe vagy sétálj egy nagyot. Az edzés fáradtsága endorfint szabadít fel, oldja a streszt és általános jó közérzetet biztosít.
 • Mozdulj ki otthonról, fedezd fel a napsütés melegét vagy az eső illatát a friss levegőt vagy a város lüktetését. Keress egy gyönyörű tájat egy szép kilátást vagy egy érdekes épületet, különös hangulatot, akár megpróbálhatod lefényképezni is, de elég az is, ha csak az emlékeidben csinálsz egy “fotót”.
 • A jóga és a meditáció kiváló lehetőség és mód a stressz megszűntetésére és az egyensúly megtalálására.
 • Játssz egy kutyával vagy macskával, élvezd az állat elfogadó szeretetét, bundájának puha és meleg érintését.
 • Tegyél fel egy nyugtató zenét.
 • Gyújts meg egy illatos gyertyát vagy füstölőt.
 • Keress egy illatot, ami szép emléket idéz benned.
 • Csukd be a szemed, és képzelj el egy békés helyet, vagy idézz fel egy szép emléket, ami boldogsággal töltött el.
 • Add át magad egy csésze gőzölgő tea hangulatának.
 • Nézd meg a kedvenc családi fotóidat.
 • Masszírozd meg a nyakad vagy a vállad.
 • Vegyél egy meleg fürdőt vagy adj egy koncertet a zuhany alatt.

 

 1. A sóvárgás csökkentése

Miközben a szervezeted kezd megtisztulni a drogoktól, tudnod kell: ez az első és legfontosabb része a talpra állásod folyamatának, de ezzel nincsen vége. A testednek a lelkednek és az agyadnak is időre van szüksége ahhoz, hogy a működése helyreálljon. A függőség megváltoztatta a gondolkodásod, kapcsolataidat és érzéseidet, ezeket a szervezetednek újjá kell építenie. Ez idő alatt, a kábítószer utáni sóvárgás sokszor nagyon intenzív lehet. A felépülést támogatja és a sóvárgás kialakulását is csökkenti, ha tudatosan kerülöd egy darabig azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, melyek a használatodhoz kötődtek.

 • Tarts szünetet a drogozó haverokkal. Ne kövesd el azt a hibát, hogy továbbra is azokkal a barátokkal lógsz, akik még drogoznak, helyette vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatják a józanságod és nem jelentenek csábítást a visszacsúszásra.
 • Kerüld azokat a bárokat, klubokat, helyszíneket, ahol drogoztál. Akkor se fogyassz alkoholt, ha amúgy azzal nincsen gondod. Az alkohol csökkenti a gátlásokat, és rontja az ítélőképességet, ez könnyen vezethet visszaeséshez. Szintén elkerülendő egy ideig minden olyan környezet, helyzet és szituáció, ami a droghasználatra emlékeztet.
 • Ha orvosi ellátást veszel igénybe, tájékoztasd az orvost a drogkarrieredről. Előfordul, hogy orvosi vagy akár fogászati beavatkozásra van szükséged. Ilyenkor tudasd az orvosoddal az előzményeket, hogy olyan szolgáltatást tudjon nyújtani, ami minimális gyógyszer felírással vagy más alternatív gyógymóddal jár. Soha ne szégyelld magad emiatt, nem fogsz megalázó helyzetbe kerülni, ha mégis, akkor keress egy másik orvost.
 • Légy óvatos a gyógyszerekkel. Maradj távol a gyógyszerek szedésétől, csak akkor szedj, ha feltétlenül szüksége, s akkor is fokozott óvatossággal. Sok gyógyszer számodra magas visszaélési lehetőséget nyújt, kiemelten ide tartoznak a fájdalomcsillapítók, altatók és szorongáscsökkentő gyógyszerek. Az orvos által felírt gyógyszerekkel is légy kritikus, konzultálj róla másik szakorvossal is. Ha a gyógyszer szedés elengedhetetlen, soha ne szedj többet a felírt mennyiségnél.

 

Hogyan birkózzunk meg a kábítószer utáni sóvárgással

A sóvárgást nem lehet elkerülni, ezért meg kell találni a módját, hogy hogyan tudod megszüntetni:

 • Csinálj valamit, ami leköti a figyelmed. Ez mindig és mindenkinél lehet más és más, próbáld ki, hogy nálad melyik működik. Van, amikor az olvasás segít, ha van hobbid az is kihozhat a sóvárgás állapotából, nézz meg egy filmet, menj moziba, vagy végezz valami gyakorlatias dolgot (menj el futni, kerékpározni, úszni, mosogass el, rakj rendet a lakásban). Ha valamelyik beválik legközelebb már könnyebben fogod megállítani a sóvárgást. Egy másik hatékony eszköz lehet ilyenkor az evés, de csak óvatosan és egészségesen, könnyen felszedhetsz jó néhány nem kívánt kilót.
 • Beszélj róla. Hívj fel egy barátot, fordulj egy családtaghoz vagy keresd meg a segítődet. Ha őszintén tudsz beszélni a sóvárgásodról, az nem csak enyhíti magát az érzést, de jót tehet a kapcsolatodnak is. Ne ijedj meg, a sóvárgás csak egy rossz érzés.
 • Sokan megpróbálják összeszorított foggal megvárni, míg a sóvárgás elmúlik. Alkalmanként ez is működik, persze jobb, ha másik technikát találsz.
 • Tekintsd kihívásnak a sóvárgást és változtasd meg a gondolataidat. A sóvárgásra jellemző, hogy olyankor csak a drog pozitív hatásaira emlékszel, ilyenkor hajlamos vagy elfelejteni a negatív következményeket. Ilyenkor hasznos lehet, ha tudod emlékeztetni magad arra, hogy nem fogod jobban érezni magad, ha használsz és sokat veszíthetsz. Néha az is segít, ha ezeket az előnyöket és következményeket felírod egy-egy kis kártyára, s ilyenkor előveszed ezt a paklit.

 

 1. Építs fel egy értelmes józan életet

A felépülésed támogatja és megvéd a visszaeséstől, ha aktivitást vállalsz olyan értelmes cselekvésekben, melyek fontosak számodra. Érdekes és hasznos tevékenységet válassz, amiben megtalálod magad és örömet is okoz a fáradozás mellett. Tervezz bátran hosszútávra. Minél jobban kialakul a céltudatosságod, annál halványabb lesz a függőséged.

 • Keress új hobbit. Olyat, ami kihívást jelent, kreativitást és képzelő erőt igényel vagy olyat, amit mindig is ki akartál próbálni.
 • Fogadj be egy kisállatot. Igen, ez nagy felelősség, de képes vagy rá. Egy állat gondozása segít kifejezni a szeretetedet és törődésedet.
 • Vegyél részt közösségi életben. Csatlakozz drogmentes csoporthoz és vegyél részt az életükben, ha van elérhető önsegítő csoport a közeledben érdemes velük felvenni a kapcsolatot. Ennek hiányában vagy akár mellette is vállalhatsz önkéntes munkát, válj aktívvá gyülekezetben vagy hitközösségben vagy csatlakozz egy helyi klubhoz, egyesülethez.
 • Tűzz ki értelmes célokat. Haladj a céljaid felé, ez segít a jövőképed pozitívvá tételében. Nem számít milyenek ezek a célok, vonatkozhatnak a munkádra, karrieredre, személyes kapcsolataidra vagy az egészségi állapotod javítására, a lényeg, hogy számodra fontosak legyenek.
 • Vigyázz az egészségedre. Tedd rendszeressé a testmozgást, figyelj a megfelelő alvásra és az egészséges étkezésre. Ezek növelik az energiaszintedet és csökkentik a stresszt. Ha jól érzed magad a bőrödben kicsi lesz a kísértés a visszaesésre. Minél többet tudsz tenni az egészségedért, annál könnyebb lesz józannak maradnod.

 

 1. Ne hagyd, hogy a visszaesés megállítson.

Nem törvényszerű, de gyakori, hogy a felépülési folyamatot visszaesések tarkítják. Ez nem csak bosszantó, de elriasztó is lehet, a legjobb, ha úgy fogod fel, mint egy lehetőséget arra, hogy tanulj a hibáidból és azokat kijavítva kezd újra.

 

Mi okozza a visszaesést?

Különféle fel nem ismert vagy elhanyagolt folyamatok vezetnek a droghasználói minták újbóli kialakulásához. A visszaesés okai mindenkinél eltérőek lehetnek, de van néhány veszély, ami közös, mint például:

 • a negatív érzelmi állapotok (harag, szomorúság, magányosság, trauma vagy stressz)
 • fizikai kényelmetlenségek (éhség, fáradtság, állandó fizikai fájdalmak)
 • túl pozitív érzelmi állapotok (előbb utóbb még jobban akarod érezni magad)
 • határok feszegetése, kontroll tesztelése („tudom, hogy csak egy ital”, kocsmában voltam, de csak kólát ittam)
 • túl gyakori sóvárgás, erős kísértés vagy késztetés érzése (folyton a használatra gondolni)
 • vita, veszekedés másokkal (már jó úton voltam, de annyira felbosszantott…)
 • engedni a társadalmi nyomásnak (amikor úgy tűnik, mintha mindenki más inna vagy drogozna)
 • túl sok szórakozás az élvezetek és jó érzések hajhászása.

A lényeg, hogy ne felejtsd el: a visszaesés nem jelenti a felépülés sikertelenségét. Feladás helyett, amilyen gyorsan csak lehet kezd el újra. Hívd fel a szponzorod, beszélj a terapeutáddal, menj el gyűlésre, egyeztess időpontot az orvosoddal. Ha újra kitisztultál, nézd meg, hogy mi váltotta ki a visszaesést, mi volt a baj, és mit lehet másképpen csinálni. Erősítsd meg az elkötelezettséged és használd a tapasztalatot, hogy a következő “nekifutás” sikeres legyen.